Ett modernt kök i traditionell tappning

Foto: Kvänum
Foto: Kvänum

Kvänums nya kök i klassikerserien är resultatet av modern design, antikvarisk känsla och drivet hantverk. Kvänums snickare står inte 1700-talets timmermän efter i skicklighet. Luckans dubbla pärla görs för hand nu som då. Omsorg om detaljen är Kvänums adelsmärke. Det är inte utan stolthet som Kvänum nu presenterar Real Classic Karleby.

Luckan Karleby kompletterar de klassiska modellerna Sundby, Broby och Dalby. Den här gången har Kvänum rört sig i slottsmiljö, närmare bestämt säteriet Stora Ek i Västergötland. Stora Ek undergår för närvarande en varsam restaurering och Kvänum hade äran att leverera och inreda köket. Luckan bär namn efter byn nästgårds Stora Ek.

Manbyggnaden uppfördes under 1760-talet på tröskeln mellan rokoko och klassicism. De utsökta snickerierna på Stora Ek inspirerade Kvänum när luckan Karleby skapades. I stället för hålkäl* fick den smäckra ramens innerprofil en raffinerad dubbel pärla. Uttrycket är på en gång traditionellt och modernt, intagande och stramt.

Nya standardkulörer är Klippa och Mandel, mättade och vilsamma färger. Mitt i köket står ett elegant antikbehandlat arbetsbord i ek med skiva i marmor från Carrara. Diskbänkens skiva med trunkerade hörn* och droppspår är gjord i kalksten från Kinnekulle. Finns även i kvartsit och marmor.

Ho görs i sten och porslin men kan också fås i mässing och antracitbehandlat rostfritt stål. Den rustikt eleganta blandaren Roma tillverkas i brons och mässing. Kvänums nya nobla och greppvänliga knopp heter Frö och finns i två storlekar, den större på bricka i form av en sköld. Frö finns i brons och mässing.

Spiskåpan Hellekis har en smal hylla med reling i brons eller mässing, små konsoler i hörnen som accentuerar ett klassiskt arv, fasade lister, hålkäl och infällda hyllor på ömse sidor. En ny vitrin varierar temat modernt och traditionellt med den infällda LED listens mjuka sken och skjutluckornas vackert vattrade linjeglas*. Skåpet finns också med klarglas eller täckt lucka. Till vitvaror, skafferi och skåp för förvaring finns praktiska pocket doors* i enkelt och dubbelt utförande.

Sist men inte minst har Kvänum utökat det klassiska sortimentet med en indragen sockel och nätt fasad-list i skåpets underkant samt hålkäl under bänkskivan, ännu en detalj som slår an en ton av 1700-tal.