Pietetsfull ansiktslyftning av klassisk restaurang

Moulin de Galette. Foto: Studio Janrégi
Moulin de Galette. Foto: Studio Janrégi
Moulin de Galette. Foto: Studio Janrégi
Moulin de Galette. Foto: Studio Janrégi

Mitt i kvarteren kring Montmartre i Paris ligger restaurangen och turistmagneten Moulin de Galette. Restaurangen har nu fått en rejäl ansiktslyftning som samtidigt är respektfull mot dess färgstarka förflutna. Inredningen är signerad Studio Janréji och dess grundare Régis Conseil.

Moulin de la Galette har odödligförklarats av konstnärer som Renoir, Toulouse- Lautrec, Van Gogh och Picasso som var frekventa besökare här. Men platsen har sedan länge varit märkt av tidens tand och turismen på ett negativt sätt och enligt inredaren visat upp en ”kitchig återspegling av Paris från en svunnen tid”.  

I sin nya skepnad har restaurangens tak av betong blottlagts och associerar i sin enkelhet till brutal realism, i skarp kontrast till den fint dekorerade träpanelen.

”Motstridiga material överlappar varandra, kontrasterar, men kompletterar samtidigt varandra”.

Höjdpunkten på denna blandning av olika stilar och material är sittplatserna, prydligt placerade soffor och stolar klädda i mjuk, kungsblå och brungrå sammet.

Med den nya inredningen, präglad av Studio Janréjis karaktäristiska teknik att överlappa olika epoker och stilelement, hoppas inredaren att Moulin de la Galette har återfått sin rättmätiga status som en high-end-destination på Paris restauranghimmel.