The Club i Singapore är Ministry of Designs senaste superdesignade ”boutiquehotell” för den målgrupp världsresenärer som kräver en sparsmakad designmiljö. Hotellet ligger i ett av flera chica, kulturskyddade områden i Singapore. Gästerna kan välja mellan att checka in i lobbyn på bottenvåningen eller i takvåningens sky bar med utsikt över det stilfulla grannskapet och stadens centrala affärsdistrikt. Namnet Ministry of Design kan verka förvillande, eftersom det låter som ett ministerium - man använder sig gärna även av förkortningen Mod.
Hotellet inryms i ett av områdets traditionella så kallade shop houses från 1800-talet. Typiskt för ett sådant är några våningar där man bodde och en arkad på bottenvåningen där en gång butikerna låg. Mod har restaurerat exteriören medan interiören byggts om för att passa som hotell.
Med sina 22 unikt utformade rum är hotellet ganska litet. På taket finns alltså en skybar där också frukosten intas och på bottenvåningen finns förutom lobbyns reception, ett drink- och matställe samt en tapasbar.
Kännetecknande för The Clubs sofistikerade och bekväma design är att den är både lokalt förankrad och att den följer internationell spetsdesign. Den sparsmakade designen går naturligtvis också igen som en röd tråd i accessoarer, skyltprogram med mera.
Rummens inredning
Alla rum kombinerar element ur en traditionell kolonialstil med modern elegans med mycket attityd och bekvämlighet. Unika planlösningar tillsammans med skräddarsydd dekor i varje rum gör dem alla ändå olika. Mod har formgivit de olika konstfulla dekorerna och den lokalt kända konstnären Tan Wyn Lyn har genomfört dem på hotellet.
I rummen möter dagens globetrottrar gårdagens resande i form av element hämtade ur den kultur det förra sekelskiftets kinesiska immigranter medförde. Väggdekorationer påminner om kinesisk kalligrafi och landskapsmåleri. Ofta återfinns meandrar och andra typiska kinesiska dekorer, till exempel i sänggavlar och rumsavdelande gallerverk.
Vitt och svart dominerar
Ett exempel, som med glimten i ögat hänvisar till Singapores koloniala förflutna, är den i receptionen placerade, överdimensionerade skulpturen föreställande sir Stamford Raffles, Singapores grundare.
En del möbler har också en kolonial touche. Hotellets kulturskyddade 1800-talsfasad har restaurerats av Mod och är nu helt igenom vit. Den vita färgen, alla fönsterluckor och pelararkaden i gatuplanet gör intrycket välkomnande, luftigt och fräscht. Vitt dominerar också i den ombyggda interiören.
Ofta kombineras de vita väggarna med stora schackrutor i golven. Även rummen hålls i vita toner med svarta accessoarer och armaturer och det schackrutiga går igen i badrummen. Lätta Kinainspirerade dekorer mjukar upp den strikta inredningen.
Skybaren på taket har en internationell trivsam prägel med moderna bekväma fåtöljer och schäslonger. Också här dominerar vitt och svart förutom vägg- och takdekorens blomslingor som kan skifta färg – i blått, grönt eller rosa - och ger en spännande återklang i hela rummet.
Utanför finns en läcker takterrass med trädäck, sköna möbler, fortfarande i vitt och svart, samt en stämningsskapande belysning. Härifrån är utsikten över Singapores upplysta stadssiluett särskilt tilldragande.
Ministry of Design
Mod skapades av designern Colin Seah för att: ”ifrågasätta, störa och omdefiniera utrymmen, former och erfarenheter som omger oss, och ge mening till vår värld”. Stora ord som i The Clubs fall resulterat i den totala enhet rummet och designen utgör; en neutral atmosfär där dekoren är helt integrerad men ändå särskiljande.
Själva menar Mod att man med detta arbetssätt uppnår verklig förändring och inte förändring för dess egen skull. Varje nytt projekt inleds med ett noggrant studium av byggnadens historia i tid och rum men också genom ett fritt fantiserande för att förändra verklighet och konventioner. Mod strävar efter att göra varje projekt positivt överraskande men också relevant, med en tydlig lokal förankring kombinerad med global attraktion.
Ministry of Design har för sina projekt och sitt arbetssätt erhållit många internationella, prestigefulla utmärkelser liksom täckning i viktiga designmedia som Wallpaper, Frame och Surface. Man har till exempel fått det stora priset i Saporiti Italias designtävling och man deltog i 2010 års designvecka i Milano.