Hållbar ”gördag” på Folkuniversitetet – så minskar du din klimatpåverkan

Pressbild Folkuniversitetet/ mynewsdesk

Hållbar gördag på Folkuniversitetet den 8 februari

Vägen till ett hållbart samhälle går genom kunskap och handling. Det är Folkuniversitetet övertygad om. Lördagen den 8 februari lägger de därför fullt fokus på hållbarhet och klimatpåverkan och bjuder in till en kostnadsfri hållbar ”gördag” med föreläsningar och aktiviteter för ett klimatsmart liv.

Hållbar gördag fokuserar på att ge ökade kunskaper och praktiska färdigheter för att leva mer hållbart. Det anordnas en klädbytardag, workshops om återbruk och föreläsningar om alltifrån hållbart resande, återbruk av möbler och cirkulär ekonomi till att spara hållbart. På plats finns också andra företag och organisationer, bland annat Schyst resande och ReFurn, som arbetar med hållbarhetsfrågor.

Liksom i många andra organisationer har klimatfrågan fått en allt mer framträdande roll på Folkuniversitetet under de senaste åren. Som en av Stockholms största anordnare av kurser och föreläsningar har Folkuniversitetet goda förutsättningar att spela en viktig roll i att öka kunskapen och ge redskap för ett hållbarare liv, och på så sätt bidra till utvecklingen i samhället. Förutom de föreläsningar som anordnas i samarbete med Tankesmedjan Global utmaning och Schyst resande, så erbjuder Folkuniversitetet kurser som lägger fokus på hållbarhet i praktiken: till exempel textilt återbruk.

– Genom att samla flera av dessa aktiviteter under en dag hoppas vi locka många besökare som vill leva mer hållbart. Vi vet av tidigare erfarenhet att möjligheten att förnya sin garderob genom en klädbytardag är väldigt populärt. Här kan du dessutom få hjälp att anpassa och sy om kläderna i våra textilsalar. Vi tror också att de föreläsningar vi erbjuder, till exempel den om cirkulär ekonomi, kommer att vara tankeväckande, säger Eva Arnek, regionchef för folkbildningen på Folkuniversitetet region öst.

Förhoppningen är att liknande dagar ska genomföras flera gånger under året och att evenemanget kan växa sig större genom samarbete med flera aktörer som vill sprida kunskaper och inspiration kring hållbarhetsfrågor.

– Vi ser dagen som en fantastisk möjlighet att tillsammans med Folkuniversitetet lyfta hållbarhet, där resandet har en central plats. Vi vill sprida inspiration och ge tips för att fler ska resa hållbart, säger Helena Myrman från Nätverket Schyst resande.

När och var?

Lördagen den 8 februari kl. 10.00–16.00 på Kungstensgatan 45 i Stockholm.