Klässbols linneväveri samarbetar med Wanja Djanaieff

Foto: Klässbols Linneväveri

Under Klässbols Linneväveris 100-årsjubileum kommer delar ur sortimentet att presenteras lite närmare. Under mars månad uppmärksammas samarbetet med Wanja Djanaieff som utmynnat i serierna Krona & Krans, Himmel & Helvete samt Harmonika.

Wanja Djanaieff, en svensk textilikon
Wanja Djanaieff är textilformgivaren och professorn i textil med över 50 års erfarenhet. Strängarna på lyran stannar inte därvid utan Wanja verkar även som kreativ projektledare, utställningsproducent och har satt stora avtryck på designscenen genom åren. Inte minst OS-truppens kläder 1972, SJ:s uniformer 1990 eller personalkläderna till svenska paviljongen i Sevilla 1992. Vi har alla mött hennes stilsäkra mönster genom åren och hennes nyfikna konstnärskap fortsätter att inspirera.

Wanja + Klässbols Linneväveri= Ömsesidig ödmjukhet
Tacksamheten och glädjen över samarbetet mellan Wanja Djanaieff och Klässbols Linneväveri är ömsesidigt. Wanja uppskattar i synnerhet Klässbols konsekventa arbete med linet som enda material. ”Att Klässbols höll kvar vid linet även under de svajiga 1970- och 1980-talen är föredömligt. Det som också är så fantastiskt är att de låter sina mönster leva så länge, tror på dem och inte betraktar dom som modeflugor”, säger Wanja. Från Klässbols Linneväveris sida låter inte lovorden vänta på sig. ”Wanja är en av vår tids absolut främsta textilformgivare. Att vi som linneväveri får möjligheten att presentera så välgjorda, slagkraftiga och tankeväckande mönster av en av vår tids främsta designers gör oss ödmjuka. Precis som Wanja säger tror vi inte på modeflugor. Vi skapar mönster och produkter som vi ämnar hålla fast vid under lång tid. Den som investerar i en linneprodukt från oss ska känna att de förvärvat en klassiker som håller länge, länge. Se bara på Wanjas Krona & Krans med sin hyllning till allas kärlek.”, säger Dick Johansson, tredje generationen i Johanssonfamiljen och tillika marknadschef.