Gunnar Cyréns ikoniska POP-glas nylanseras

Foto: Svenskt Tenn

Gunnar Cyréns ikoniska POP-glas från 1967 nylanseras på Svenska Tenn. Glasen kommer i tre olika färgställningar och är blåsta för hand av bröderna Stefan och Mikael Erlandsson i hyttan Ulven utanför Uppsala. 

Gunnar Cyrén (1931–2013) är en av Sveriges genom tiderna mest erkända glaskonstnärer, tillika silversmed och industridesigner - utbildad vid Konstindustriella skolans metallfack i Stockholm (nuvarande Konstfack). Orrefors glasbruk anställde Gunnar Cyrén 1959 där han tio år senare blev konstnärlig ledare. Bland Gunnar Cyréns stora arbeten för Orrefors märks bland annat sextiotalsserien POP-glasen som nu åter sätts i produktion.

”Popglaset gjorde jag i en massa variationer, jag vet inte om det kan ha varit hundra variationer med färg i benet. Men jag vet att jag tittade på akvariefiskar eftersom de är överraskande i färgkombinationerna. Jag reste till Köpenhamn för att titta på akvariefiskar. De är stiliga trots att de krockar mot alla regler i färgläran. Det var en bra källa att ösa ur. ” (Källa www.gunnarcyren.se)

När glasblåsarna i Orrefors i mitten på 1960-talet tog fram de första POP-glasen var det med samma uråldriga hantverksmetoder som man använde när de första glashyttorna anlades i Sverige på 1500-talet – en hantverkstradition som används än i dag. Nu är det mästerblåsarna, tillika bröderna, Stefan och Mikael Erlandsson som med 30 års erfarenhet från Glasriket i Småland som blåser upp POP-glasen i sin hytta Ulven, utanför Uppsala. Initiativet till att väcka liv i de eftertraktade glasen står Gunnar Cyréns tre söner, bröderna Mårten, Gustav och Henrik, för.

– Vi söner är såklart stolta över att pappas färgglada och formstarka glas åter är i produktion. POP-glasens formspråk passar väl in i den rådande estetiken både i Sverige och i övriga världen, ett kvitto på att det var en designklassiker som Gunnar Cyrén skapade för drygt 50 år sedan. Att de lanseras på Svenskt Tenn känns extra bra, det hade han varit stolt över, säger Mårten Cyrén.

Gunnar Cyrén valde att kliva av rollen som konstnärlig ledare på Orrefors 1970 för att starta sitt eget företag som silversmed, glaskonstnär och industridesigner. Han grundade sin egen silversmedja i hemstaden Gävle och fortsatte som frilans att arbeta för Orrefors. 1991 skapade han brukets storsäljare, Nobelservisen, till vilken han även ritade besticken.

– POP-glasen med sina starka färger och hantverksmässiga produktion passar väl in i övriga sortimentet på Svenskt Tenn och vi är glada över att ha fått förtroende att sälja Gunnar Cyréns designklassiker när de nu åter sätts i produktion, säger Thommy Bindefeld, Marknadschef och Kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.