Horisont - en ny kollektion lampor inspirerad av Varbergs kustlinje

Horisont. Foto: Belids

Belids nya kollektion Horisont är en hyllning till kusten där namnet återspeglas i både formen och ursprunget i Varberg där Belid grundades och haft sin tillverkning ända sedan 1969. Kollektionen består av en pendel, en golvlampa samt bordslampor i två olika storlekar - genomgående i kulören metallic champagne. En lika mycket modern som tidlös serie lampor som fångar tidsandan i ett klassiskt uttryck. 

På västkusten i Varberg ligger Belids fabrik och huvudkontor vägg i vägg med varandra. Här tillverkas varje år runt 200 000 lampor - de flesta i egen regi och design och en del i samarbete med externa designers. Den nya kollektionen Horisont är formgiven av Joakim Fihn som sedan sin examen på HDK arbetat på Belid - och numera som designansvarig på företaget. Själv beskriver Joakim Horisont som klassiskt modern och betonar samtidigt havet och kusten som inspirationskälla. 

bild
Foto: Belids

- Horisont är en serie skapad som en fusion mellan det moderna och tidlösa. Horisonten vid havet går igenom i formspråket där horisontella linjer återkommer i designen. Även färgen är hämtad från Varbergs kustremsa med alla dess sanddyner som går i champagne-färgens toner. Lamporna i kollektionen har också mycket Belid-karaktär med den utmärkande metallen som varit synonymt för varumärket ända sedan 60-talet. Horisont är en lampa att inreda med både idag och imorgon, säger Joakim Fihn, Head of Design på Belid. 

Horisont tillverkas, liksom alla Belids lampor, i den egna fabriken i Varberg. Lamporna är gjorda av svensk kallvalsad stålplåt samt munblåst glas där den distinkta trycksvarvade plåtskärmen får en vacker kontrast i det munblåsta undre glaset. Ett hantverk som ger Horisont en elegant balans i både form och karaktär. Balansen gör sig också påmind i det moderna versus klassiska och funktionella versus dekorativa. En kollektion lampor med en design anpassad för både tid och rum.