Svenskarnas intresse för att köpa bostad i Spanien – så påverkar trenderna

Spanien, inte minst Mallorca och Marbella, har under väldigt många års tid varit svenskarnas absoluta favoritresmål. Det inte bara då Spanien bjuder på sol och bad, utan det även då Spanien erbjuder dig som besökare att ta del av en fantastisk kultur och en helt annan vardag än den man är van vid i Sverige. 

 

I och med detta stora intresse för att besöka Spanien har allt fler svenskar även fått upp ögonen för att köpa bostad i landet. Det för att kunna skapa mer av en vardag där nere, och för att kunna njuta av vädret, värmen och kulturen ännu mer. Trots att bostadsmarknaden varit väldigt varierande sen pandemin verkar den spanska bostadstrenden nu vara uppåtgående.  

 

Ökat intresse för spanska bostäder efter pandemin

Sen hela världen drabbades av den omtumlande coronapandemin har vi fått göra enorma anpassningar i våra samhällen, det till följd av de förändringar som kom med pandemins slag. Bland annat har bostadsmarknaden genomgått en mycket svajig period på senaste, där vi gått från att se stora negativa utvecklingar till att helt plötsligt ha en bostadsmarknad som är hetare än någonsin. 

 

Detta gäller inte minst i Spanien, där framförallt allt fler svenskar fått ett ökat intresse för att köpa bostäder. Man har bland annat sett en trend i att köpa bostäder i Mallorca, där fastigheter i Palma fått ett rejält uppsving. Spanien har sen många år tillbaka varit populärt bland just svenskarna, men intresset som råder nu efter pandemin är ännu högre än innan. 

 

Svenskarna rusar till bostadsmarknaden

Under förra året var det många svenskar som rent ut sagt rusade till bostäderna i Spanien, till bostäder på Mallorca specifikt, för att få tag i ett eget spanskt hem. Coronapandemin var för många ett uppvaknande till det positiva, som fick flera att inse att vi faktiskt lever här och nu och att man inte ska vänta med det man vill göra. Sen kanske det är för sent. 

 

Det ökade intresset för spanska bostäder har självklart påverkat marknaden på flera sätt, inte minst vad gäller priserna. Under en period av 2022 låg snittpriset på en bostad på Mallorca dubbelt så högt som för bostäder i resterande Spanien, vilket i sig talar för att det är just Mallorca och Palma som är det mest trendiga och det alla vill ha.

 

Så påverkar den heta bostadsmarknaden övriga trender

I och med att allt fler svenskar väljer att köpa fastigheter och bostäder runt om i Spanien innebär det att de behov och vanor vi svenskar har kommer påverka det trender som man ser i Spanien. Trots att intresset för spanska bostäder än så länge verkar vara väldigt nischat bland svenskarna kommer de som flyttar till och bor i landet behöva konsumera saker där. 

 

Många av de som flyttar till eller bor i Spanien kommer förmodligen även söka sig till en arbetsplats, eller åtminstone till ett kontor, om man inte vill arbeta hemma varje dag. Det kommer i sin tur påverka de trender man kan se på arbetsplatserna, inte minst i vad som krävs för att man ska trivas på kontoret och hur man ska inreda på bästa sätt.  

 

Arbetsplatsen kan vara lika viktig som hemmet

Det är inte bara intresset för att köpa bostad som har ökat bland svenskarna i Spanien. Utan i takt med att allt fler jobbar hemifrån och är betydligt mer flexibla i arbetslivet ser man även växande trender i att arbetsplatsen prioriteras lika mycket som hemmet. Detta hänger då ofta ihop med var man kan tänka sig köpa en bostad och vad som finns i närheten. 

 

Arbetsplatsen behöver inte längre vara ett kontor, eller att man åker till företagslokalen för att genomföra sitt arbete. Utan idag är det lika vanligt att man använder hotellrummet, caféet eller restaurangen som kontor. Det gör i sin tur att man bostadsköpare kanske prioriterar annorlunda, eller att man just söker sig till Mallorca för omgivningarna.