PK4 av Poul Kjærholm

Fåtöljen PK4. Foto: Fritz Hansen

 

 Fritz Hansen presenterar PK4, som kompletterar Poul Kjærholms sortiment av fåtöljer. PK4 designades 1952 och denna slående, strömlinjeformade silhuett var en av Kjærholms tidigaste designer efter hans examen från Det Kongelige Dansk Kunstakademi i Köpenhamn. Fåtöljens visionära utformning utgör ett tidigt exempel på Kjærholms kontinuerliga utforskning av geometri.

bild
Foto: Fritz Hansen

Sju stålrörsbitar är svetsade till en enda ram, medan rygg och sits är av en enda replängd. Resultatet är ett lätt och skulpturellt uttryck som är både genialiskt och elegant. Designen fångar perfekt Kjærholms unika förmåga att förvandla tekniskt komplexa idéer till visuellt fängslande, funktionella föremål som är lika mycket fristående arkitektoniska verk som de är möbler som befinner sig i skärningspunkten mellan konst och design.

bild
Den nya PK4 kommer med en förbättrad strukturell integritet och har som tillägg fått en ny sittdyna för att höja sittupplevelsen. ”Rep är ett vackert material, men vi ville skapa en något bekvämare sits”, säger Marie-Louise Høstbo, Creative Design Director, Fritz Hansen, Foto: Fritz Hansen

”Den tunna, runda kudden bidrar till det grafiska utseendet av själva stolen och materialen lånar från Kjærholms tradition att arbeta med canvas och läder. När du lägger till något till en historisk design måste det göras med respekt, och med denna lösa kudde förblir stolens profil perfekt definierad.”

bild
PK4 finns tillgänglig i satinborstat rostfritt stål eller svart pulverlackerat rostfritt stål, med rep i antingen naturfärg eller svart, och står i nära dialog med andra välkända Kjærholm-designer.  Foto: Fritz Hansen