Innovativa lösningar för belysning och akustik

Moon. Foto: Abstracta

Svenska Abstracta har lång erfarenhet av att skapa innovativa lösningar som både förbättrar akustiken och tillför såväl ett estetiskt som funktionellt värde. Under Salone del Mobile 2023, som ägde rum mellan 18–23 april, visade Abstracta flera av sina akustiklösningar, från omsorgsfullt formgivna skärmar och absorbenter till innovativa möbler där den akustiska funktionen är integrerad.

Till den sistnämnda kategorin hör den nya lampan Moon, designad av formgivaren Thomas Bernstrand, som kombinerat sin långa erfarenhet inom belysning med sitt intresse för akustik.

bild
De akustiska egenskaperna varierar beroende på̊ var och hur den placeras i rummet. Om Moon placeras i hörn absorberar den i huvudsak samtals lågfrekventa basljud. Placeras den mer centralt tar den hand om de högfrekventa ljuden. Foto: Abstracta

Två ofta avgörande faktorer för atmosfären i ett rum är ljudlandskapet och ljussättningen. I Moon förenas högpresterande belysning och effektiv akustik – lampan är både ett blickfångande designobjekt och en produkt som bidrar till bättre akustik i miljöer som kännetecknas av samtal och varierande grad av buller, vilket gör att den passar perfekt i exempel restauranger, caféer, lobbyer och olika kontorsmiljöer. Lampans form och generösa storlek gör att den effektivt absorberar såväl hög- som lågfrekvent buller. Inuti klotet döljer sig LED-belysningens drivdon. Armaturen är insänkt i lampan för att åstadkomma ett riktat, bländningsfritt ljus.

bild
Den ljudabsorberande filtytan finns i ett flertal färger och är delvis tillverkad av polyester från återvunna PET-flaskor. Moon omfattas, precis som alla produkter från Abstracta, av Zero Waste – Abstractas återbrukstjänst för uttjänta produkter. Foto: Abstracta

– Jag har tänkt mycket på rymden, månen, och det vakuum som råder där, vilket innebär att det finns ljus, men att det är alldeles tyst. Designmässigt har jag kombinerat två klassiska lampformer: klotet och konen, som döljer sig inuti klotet. På så sätt har det varit möjligt att skapa en klotformad lampa med ett riktat ljus, berättar formgivaren Thomas Bernstrand.

bild
Moon är lättplacerad och kan monteras på̊ en rad olika sätt: i kluster, i rader, eller solitärtFoto: Abstracta