Pira G2 vinnare i Monocle Design Awards

Pira G2.

Under våren 2023 introducerade String Furniture en nytolkning av formgivaren Olle Piras ikoniska hylla Pira. Nu föräras Pira G2, som togs fram i samarbete med arkitekten Anna von Schewen och industridesignern Björn Dahlström, med utmärkelsen” Best Design Revival” i prestigefyllda Monocle Design Awards.

bild
Pira G2 är något bredare och högre än originalet och kan monteras fristående, från golv till tak, eller mot vägg. Hyllan lämpar sig lika väl för stora sällskapsytor som i offentliga utrymmen.

Varje år kartlägger Monocle Design Awards hela designfältet med avsikten att visa och hylla världens bästa designers och nya designobjekt samt lyfta fram hur design kan förbättra livskvaliteten. Magasinet lägger betydande resurser på sin research och på att genomföra intervjuer med designers och arkitekter över hela världen – allt för att hitta och lyfta fram det allra bästa som designbranschen har att erbjuda i 50 olika kategorier. Monocle skriver så här om varför Pira G2 utsetts till vinnare i kategorin ”Best Design Revival”:

”Vi applåderar String för hur de inte bara grävt fram och subtilt omarbetat designen utan också lyckats identifiera en produkt som kan användas för att dela av och definiera ett rum.”

bild

Hyllsystemet Pira designades ursprungligen av den svenska arkitekten Olle Pira (1927 - 2018) inför H55, eller Hälsingborgsutställningen 1955 – en med tiden ikonförklarad utställning som samlade några av världens mest inflytelserika designers och formgivare. Nu har String Furniture tillsammans med arkitekten Anna von Schewen och industridesignern Björn Dahlström skapat en samtida tolkning. Pira G2 är ett elegant och imponerande hyllsystem i moderna material med anslag i 50-talet. Hyllsystemet visades för första gången under Stockholm Furniture Fair 2023.

Anna von Schewen och Björn Dahlström hämtade inspiration från originalet men har samtidigt lyckats skapa något helt nytt.

– Ambitionen var aldrig att designa en möbel i retrostil, utan snarare att omfamna kärntanken bakom originalet Pira och skapa en högre och bredare version, förklarar Björn Dahlström.

Originalversionen av Pira blev med tiden en äkta designikon och återfanns hemma hos de flesta av 1960-talets mest inflytelserika trendsättare – däribland Mick Jagger som stolt visade upp hyllan i sin London-våning.

bild
Bilden på Mick Jagger och Pira i originalutförande till höger är fotograferad av Bent Rej.  

– Det dedikerade, hårda och noggranna arbetet av teamet bakom detta projekt kunde inte ha ha fått ett bättre erkännande. Vår passion är att föra ut mer skandinavisk design i världen och med tanke på att Monocle letat världen över efter den bästa arkitekturen, möblerna, grafiska designen och annat, firar vi idag att String Furniture är en av deras 50 vinnare, säger Bo Hellberg, marknadschef för String Furniture.

Foto av Pia Ulin och set designer är Marie Graunbøl.