Vestres Munch-serie är nu ännu mer flexibel och tillgänglig

Foto: Vestre

När det nya Edvard Munch-museet i Oslo öppnade i slutet av oktober 2021 välkomnade Vestre besökarna med eleganta sittmöbler och bord formgivna av Andreas Engesvik och Jonas Stokke, specifikt framtagna för museet. Nu presenterar Vestre fler och mångsidigare versioner av sofforna, loungefåtöljerna och stolarna i Munch-serien.

Munch-serien är sprungen ur att Vestre stod som vinnare i en nationell designtävling som utlystes 2017 inför byggandet av det nya Munch-museet som idag är ett spektakulärt och 58 meter högt landmärke vid vattnet i Bjørvika i Oslo.  

Foto
Foto: Vestre

När Engesvik och Stokke började arbeta med projektet var det initialt inriktat på att designa en enda bänk men snart såg formgivarna hur designen kunde utvidgas till att även omfatta en caféstol, en loungestol samt ett bord. Caféstolarna och borden återfinns nu i restaurangen och baren på museets översta våning samt i kaféet på bottenvåningen, medan bänkarna och loungestolarna är utspridda runtom på museets 13 våningar. 2021 utsågs Munch-serien till vinnare av DOGA-märket, ett mycket prestigefyllt norskt design och arkitekturpris.

Under våren 2023 presenteras sittmöblerna i nya versioner med bekväma armstöd, vilket bidrar till ökad användarvänlighet, komfort och tillgänglighet. Det öppnar även för ännu fler användningsområden och gör att Munch-möblerna går att anpassa på fler sätt för olika interiörer och behov.

Sofforna och stolarna består av lager av elastiskt stålnät som draperats över en enkel stålram och de går att få med eller utan formgjutna kuddar av ulltextil. De tre elementen har alla egenskaper som bidrar till möbelns funktion och design: ramens vikt hjälper till att göra möblerna stabila, stålnätet anpassar sig efter kroppen för maximal ergonomi och kuddarna bidrar med komfort och en varm och taktil känsla. Soffan och loungestolen kan fås med eller utan formgjutna kuddar.

bild
Foto: Vestre

– Alla de rostfria metalldelarna har svetsats samman, galvaniserats och slutligen lackerats, utan skruvar eller andra delar som kan lossna. Detta gör dem extremt robusta, slitstarka och anpassade för att klara de tuffaste av förhållanden både inomhus och utomhus. Med rätt underhåll kan de användas i hundratals år, säger formgivaren Jonas Stokke.

Vestres möbler tillverkas av varmgalvaniserat svenskt stål, går att få i cirka 200 RAL-färger och har livstidsgaranti mot rost.