Årets golvtrender - En mix med färger, natur och hållbarhet

ZERO GREEN, PVC-FRITT PLASTGOLV Naturen är närvarande i havets färger och böljande form. Ett smutsavvisande, lättstädat golv som kräver minimalt underhåll och därför passar utmärkt i krävande miljöer som skola och sjukvård. Kährs, Zero GREEN är Svanen-certifierad, tillverkas av 100% förnybar energi och innehåller upp till 50% återvunnet material. Zero-produkterna, där även Zero Sheet och ljud-dämpande Zero Sound ingår, finns i en mängd olika färger som går fint att kombinera.

När pandemin äntligen lättat sitt grepp vill vi leva mer och vara lite modigare. Färgade golv, skuggspel, mixade material och mönster dyker upp som ett svar på det.

bild
REFORM SHADOWPLAY, TEXTIL
Havets blåa färg passar fint i detta golv från Ege Carpets där textilplattornas yta experimenterar med ljus och skugga. Textilgolvet Shadowplay kan kombineras på flera spännande vis då kollektionen finns i plattor, plank, vägg-till-väggmatta samt i designade specialformer. ReForm-serien produceras i 100% återvunnet och åter-vinningsbart material från nylonavfall såsom kasserade fiskenät, restprodukter från industrin och återvunna mattor. 

Samtidigt välkomnar vi naturen i form av lugna, neutrala färger och naturliga material. Grönt och blått i olika nyanser bjuder in skog och hav i inredningen och skapar en känsla av tidlöshet och ro. Jordnära kulörer med träkänsla passar också in i natur-trenden, liksom golv med hantverks-mässig mönsterläggning.

Japandi, den minimalistiska stilen som blandar japanskt och skandinaviskt,  har tidigare tagit sig in i badrummet via kakel och klinker. Nu syns den också hos golvtillverkarna. Med en lugn ärgskala lever golvet vidare genom trender som kommer och går. För hållbarhet, i betydelsen rätt skötsel, återvinning och återbruk av material, är utan tvekan megatrenden i vår tid.

Golvtillverkarna forskar, ex-perimenterar och söker sig fram på nya vägar. Industriellt restmaterial, uttjänta fiskenät, golv som rivs ut och installationsspill återvinns och blir basen i nya golv. Tidigare inlagda textilplattor fräschas upp och åter-används. Linoleum, trä- och nu även PVC-golv kan få ett nytt och vackert liv efter renovering. Av överblivet  träspill som annars skulle bränts upp tillverkas smarta, spännande golv.

Med kreativa, nyskapande tankar och metoder bidrar golvbranschen till cirkulär utveckling på riktigt. 

bild
RESSERA, ALLURA OCH FLOTEX, MIXADE MATERIAL
Hos Forbo syns inspirationen från naturen tydligt i en härlig färg- och mönstermix. Naturnära grönt och brunt blandas i textila mattor och golv i trästil. Textilplattorna Tessera Infused med mjuka organiska mönster finns i tolv färgställningar. Flotex, en vattentät textilmatta med goda akustiska egenskaper är tillgänglig i en mängd färger samt i plattor, plankor och rullvara. Tessera och Flotex kombineras på bilden med Allura Wood. Allura-kollektionen, med naturlig trästruktur, finns i olika plank-storlekar och hela 49 utseenden som spänner från klassiska till moderna trämönster. 
bild
EXPONA, LVT
Lösläggningsbara, återbrukbara golv från Polyflor Nordic  Sweden AB, passar utmärkt in i hållbarhetstrenden. Serien  Expona har flera lösläggningsbara kollektioner i både sten- och trädesign, och även produkter med ökad stegljudsdämpning. Golven tillverkas av ftalatfri mjukgörare och är 100% åter- vinningsbara. Inom kort kommer nya designer med bland  annat Terrazzo och trämönster av typen Versailles. 
bild
ECO STRUCTURE, TEXTIL
Här finns möjlighet att välja precis den färg som önskas i ett lyxigt  och slitstarkt utförande! Den håll-bara textilmattan Eco finns i hela  56 kulörer, alla inspirerade av naturens egna färger. Kollektionen produceras i 100% återvunnet och återvinningsbart material från ny-lonavfall såsom kasserade fiskenät, industriavfall och återvunna mattor. Mattan finns i Eco Compact, Pro, Rustic (inklusive plattor och plankor) och Structure vägg-till-väggmatta som på bilden. Från EGE Carpets.
bild
MAGASIN-X, TRÄGOLV AV SPILLTRÄ
Almedalsgolv har en industriparkett av spillträ för Magasin X i Uppsala, Sveriges största kontorshus med en stomme helt byggd i trä. Fastighets-ägaren Vasakronan letade med ljus och lykta efter ett smart, cirkulärt trägolv. Design XL består bland annat av restmaterial, råvara som annars skulle gått till spillo. 
 
bild
REATION 55, LVT
Ett minimalistiskt golv i Japandi-stil där mixen mellan japanskt och skandinaviskt skapar en tid-lös och harmonisk känsla. LVT-golvet är lättskött och återvinningsbart till 100% samt innehåller upp till 55 procent återvunnet material. Creation 55, här i Salento Light Grey, fi nns i en mängd mönster och färger och är tillgängligt i fl era for-mat. Från Gerfl or.
bild
KL+, TRÄGOLV RESTPRODUKTER
KL+ är ett golv som består av restprodukter från svensktillverkad KL-trä (korslimmat trä). Här har urtag för fönster och dörrar, som annars går till 
fl isning och energiåtervinning, bearbetats och blivit ett spännande personligt golv för klädbutiken Houdini. Almedalsgolv utvecklar nu produkten för en bredare lansering under året.
bild
LINOLEUM TARKETT
Linoleum är ett klassiskt material som Tarkett fortfarande tillverkar enligt ursprungligt recept med naturliga ingredienser. I de nylanserade kollektionernahar golven fått mer färg och en mattare yta. Kollektionerna finns för golv och vägg och materialet är flexibelt nog att även kunna användas för arkitektoniska detaljer och möbler. Idag återvinner Tarkett inte bara installations-spill utan även uttjänta linoleumgolv för att använda som råvara vid produktionen av nya golv. Klimatvinsten med återvinning är betydande – för varje kvadratmeter återvunnen linoleum minskar utsläppen av växthusgaser med 5,4 kg* CO₂e. Samtliga av Tarketts linoleumgolv är miljömärkta med Svanen och certifierade enligt minst Cradle to Cradle silver. 
Foto
ENSEMBLE, LV T 
Fiskbensmönster är populärt och ger ett harmoniskt, naturligt intryck. Här ett hållbart vinylgolv i parkettutförande med goda akustiska egenskaper och i färgen Natural Striking Oak från Altro. LVT-serien Ensemble finns i fyra storlekar och 57 varianter av färger, mönster och träslag. 
bild
Fiskbensmönster är populärt och ger ett harmoniskt, naturligt intryck. Här ett hållbart vinylgolv i parkettutförande med goda akustiska egenskaper och i färgen Natural Striking Oak från Altro. LVT-serien Ensemble finns i fyra storlekar och 57 varianter av färger, mönster och träslag.