Storslaget på nyinvigda Hotel Continental du Sud i Ystad

Samtliga publika ytor på entréplanet har renoverats. Foto: Zesty Interiör

Sveriges sannolikt äldsta hotell, Continental du Sud i Ystad, återinvigdes i januari 2023 efter en omfattande renovering som har resulterat i en ombonad och kolonial atmosfär som kombineras med moderna inslag. Hela inredningen har specialritats, historiska detaljer har omhändertagits och plysch, mässing och grönska bidrar till en unik och välkomnande miljö.

bild
På hotellet finns ett vackert och välkomnande orangeri med rosa plyschfåtöljer. Foto: Zesty Interiör

Text: Annika Wihlborg

Continental du Sud, som består av 52 hotellrum, 4 konferenslokaler, restaurang och bar, invigdes redan 1829. Zesty Interiör, som ritat och levererat den nya inredningen till hotellets publika ytor, har i utformningen tagit stor hänsyn till husets många unika detaljer som fiskbensparketter, stuckaturer, kristallkronor, marmortrappor och marmorgolv.

bild
Sofforna mot vinbaren. Foto: Zesty Interiör

–Samtliga publika ytor på entréplanet har renoverats, lobbyn har fått en välkomnande boutique-känsla och bättre funktioner med ny receptionsdisk och nya möbler. Genom ett vackert och välkomnande orangeri med rosa plyschfåtöljer, tapeter från Cole & Son, föreställande antikt ornamenterat spegelglas, och ett hav av härligt gröna växter och blommor når vi hotellets restaurang och bar, säger Lars-Göran Forsberg, vd på Zesty Interiör.

bild
I matsalen finner vi Vinoteket med inbyggda kylar för olika temperaturer. Foto: Zesty Interiör

Social meeting bar

Hotellets restaurang, Brasserie du Sud, har en inredning som hämtat inspiration från hotellets ursprungliga koloniala stil. Här möts vi av en ”Social meeting-bar” i svartbetsad ek och vit carraramarmor med en överbyggnad i mässing och armaturer i rutslipat kristallglas.

Runt baren sitter gästerna i helklädda barstolar klädda i beige plysch med dekorspikar i antikmässing.

bild
Vinoteket. Foto: Zesty Interiör

–I matsalen finner vi Vinoteket med inbyggda kylar för olika temperaturer och en fristående buffébänk med marmorskiva och underlimmad kylplatta. Vinoteket fungerar på morgonen som en del av hotellets frukostbuffé samt kvällstid för vinprovningar och temakvällar då även kockar och kallskänkor ges möjlighet att arbeta ute i matsalen, säger Lars-Göran Forsberg.

–Matsalens har en omväxlande möblering där vi med möbler, tyger, fasta och mobila avdelare skapat ”rum-i-rummet” för att människor ska kunna mötas i olika sammanhang.

bild
En ”Social meeting-bar”  i svartbetsad ek och vit carraramarmor med en överbyggnad i mässing. Foto: Zesty Interiör

Detaljer som specialritade lampor med armaturer från Örsjö, träpersienner, takfläktar i trä, palmer och dekorationer har adderats för att förstärka det koloniala uttrycket säger Lars-Göran Forsberg.

bild
Foto: Zesty Interiör