Ljudabsorbenter skapade av matavfall på Southern Sweden Design Days

Kompost C3 - Auran /Frankenstein. Foto: Poasana

Designföretaget Poasana presenterar sina måleriska ljudtavlor på Southern Sweden Design Days 25-28 maj i Malmö. Poasana och konstnärsduon Auran/Frankenstein visar samarbetet med konstverk i form av ljudabsorbenter framtagna med färg och mönster skapade av matavfall. Förädling av sopor som blir konst.

”Sopan som blev konst och oljudet som fick plats” heter Poasanas utställning på ”Main Location” i Lokstallarna när Southern Sweden Design Days inleds på torsdag. Årets tema för Southern Sweden Design Days är dissonans och syftet är att sprida kunskap om design, arkitektur och konsthantverk samt väcka kreativitet och lust att driva förändring i en tillvaro som skaver.

bild
Foto: Poasana

Årets tema är som gjort för Poasana som arbetar med att låta ljud låta, men på ett hälsosamt sätt. Växtfärgade tyger omsluter absorbenterna, som bland annat Innehåller restavfall från möbelindustrin. Tyget låter ljudvågor tränga igenom och effektivt äter ljudabsorbenterna upp höga oljud, dämpar ljudnivån och skapar social hållbarhet i rummet. Det blir konst för öga och öra, säger Patricia Möller vd för Poasana.

Poasana producerar ljudabsorbenter anpassade för att skapa en bra ljudmiljö i hemmet. Länge har det varit fokus på att förbättra arbetsplatsers ljudmiljö, men Poasana satsar även på restaurang och hemmiljö. Företaget arbetar hållbart och använder återanvänt naturmaterial i ljudabsorbenterna.

- Vi är en nyfiken innovatör som utforskar området funktionell konst och design. Samarbetet visar vår ambition att även vara en stilmedveten inspiratör för alla de som insett att det är viktigt att inreda för örat, såväl som ögat, säger Patricia Möller.

bild
Foto: Poasana

I designsamarbetet med konstnärsduon Karin Frankenstein och Tomas Auran, tar designen hållbarhet till ytterligare en nivå när det skapas konstverk av förädlat matavfall. Konstnärerna beskriver hur ljudtavlorna i serien Kompost har fått färg och mönster:

"Vi går i gång på att ta vara på det förkastade, till synes värdelösa eller bortglömda. Det är befriande att laborera med det och att förädla, att experimentera vilt med kemi och material. Vi eftersträvar aldrig full kontroll utan låter pigmenten och PH-värdena ha sin fas när de får ”go on the wild side” och göra sin magi på egen hand. Måleriska landskap och abstrakta formationer växer fram i textilierna som sakta suger upp pigmenten. Ju längre tid till processen desto större potential, till och med mögel är att eftersträva, något som sedan tvättas bort innan tygerna monteras. När konsten sen får möta funktion i form av ljudabsorbenter uppstår ett vardagligt möte mellan objekt och betraktare vilket är ett kul sätt att göra konst på."

bild
Foto: Poasana

Ljudkonsten designad av Auran/Frankenstein produceras i ett begränsat antal och alla tavlor är unika.