Nu startar designfestivalen Stockholm Creative Edition

Foto: Adam Gavlák/Unsplash

Nu startar äntligen den tredje upplagan av Stockholm Creative Edition. Över 120 designers, konsthantverkare, kreatörer, konstnärer och makers – såväl debutanter som väletablerade aktörer –kommer att delta på olika sätt under veckan och förvandla Stockholm till en sprudlande och inspirerande designfestival öppen för alla.

Årets tema heter Hey Future och belyser hur nya visioner och ambitioner driver designvärlden framåt. Detta nya progressiva ögonblick förändrar det nordiska designlandskapet och kännetecknas av nischad design och små – ofta närproducerade – produktionsserier och direkt onlineförsäljning till konsumenten.

Under Stockholm Creative Edition deltar debutanter och etablerade varumärken och designers sida vid sida och i kreativa och inspirerande samarbeten.

Designfestivalen äger rum 24–27 maj. På Stockholm Creative Editions hemsida finns ett detaljerat program och en karta som guidar besökarna till var och när de olika aktiviteterna äger rum. Nedan kan du se ett urval av några av de evenemang som äger rum under veckan.

bild

NEW CONTEMPORARY X Malmstens LIU
Stockholm Creative Edition vill vara den naturliga plattformen för unga designers och bjuder även i år in nyutexaminerade designers att delta i NEW CONTEMPORARY – en utställning skapad i samarbete med Malmstens LIU, där avgångsstudenter från kandidatprogrammen i Möbeldesign, Möbelnickeri och Möbeltapetsering. visar upp examensarbeten och möbler som kännetecknas av ambitiös, progressiv design och ett gediget hantverk.

Utställningen kommer att visas i anrika Bilpalatset i Vasastaden, som också tjänstgör som hubben för årets upplaga av Stockholm Creative Edition.

bild

bild

Norrmalms Kartongfabrik X Office of Possibilities 
Sedan 1916 har Norrmalms Kartongfabrik tillverkat olika typer av lådor som är en motkraft mot den förlegade föreställningen om tanklös kassering. Deras arbete kombinerar användbarhetens pragmatism med en vördnad från den gamla världen för fint hantverk. Det finns inget löpande band, bara skickliga hantverkare. Under Stockholm Creative Edition är alla välkomna att besöka fabriken på Dalagatan.

Norrmalms Kartongfabrik ingår också i ett samarbete med Office of Possibilities. Tillsammans har de skapat Build-to-Last 2, en utforskning av möjligheten att skapa en belysningslösning med en väl beprövad tillverkningsteknik. Designad för att besökarna under Stockholm Creative Edition ska kunna montera den själv och ta med den hem och börja använda den.

Build-to-Last 2 betonar hur saker och ting sätts ihop och involverar besökaren i processen och frammanar känslor av ren glädje över att använda händerna för att skapa något. Utforska tillverkningstekniker, material och form. Designa äkta inredningsobjekt och tänj på gränserna, samtidigt som status quo utmanas.

bild

No Early Birds
No Early Birds, grundat av arkitekten och designern Per Söderberg, erbjuder en modern men samtidigt tidlös möbelkollektion baserad på det arkitektoniska tvärbenet och ett genialt monteringssystem. Möblerna tillverkas i Sverige med ett holistiskt designtänk baserat på ambitionen att kombinera enkelheten och funktionalismen i skandinavisk design med sofistikerad italiensk elegans.

Under Stockholm Creative Edition kommer utvalda objekt från No Early Birds-kollektionen samt skräddarsydda möbler designade av Per Söderberg för olika inredningsprojekt att ställas ut tillsammans med 1900-talskonst, keramik, glas och lampor från Jacksons Design, vilket förvandlar No Early Birds studio in i hemmet för en eklektisk designsamlare.

bild

Anna von Schewen X Gärsnäs
Under Stockholm Creative Edition visas utställningen Parallella Linjer på House of Gärsnäs. Utställningen visar skisser och nya föremål som utgör Anna von Schewens nya kollektion av objekt och skulpturer i papper, keramik och textil som skildrar ett flöde av idéer och experiment med material. I utställningen återfinns bland annat handväskor, stengodskrukor, kuddar och väggskulpturer. Utställningen lyfter fram både kreativitetens äventyr och processer.

bild

Diaform
Designstudion Diaform grundades av Philip Duniec, Chris Lekström och Philip Lekström en snöig kväll 2021. Den multidisciplinära designtrion har olika erfarenheter inom produktdesign, produktutveckling och snickeri samt visuell och grafisk design. Tillsammans skapar de verk som syftar till att utforska balansen mellan produktionsinriktade och skulpturala kompositioner. I varje objekt ställs soliditet och lätthet mot varandra med noggrannhet i alla detaljer och material.

På Stockholm Creative Edition presenterar Diaform sin första kollektion möbler i utställningen Conic Silhouettes, samt ger en inblick i deras senaste mysteriums värld: Meltemi – en tolkning av de årliga vindarna över Egeiska havet, en uråldrig kraft som fångats i ett mönster av ett djuplöst skåp.

bild

The Garage Stockholm / Fredrik Nielsen
Under Stockholm Creative Edition öppnar The Garage Stockholm – ett gammalt pannrum i Årsta som förvandlats till glasblåsningsverkstad – sina dörrar för allmänheten att komma och titta.

 Den professionella glasblåsaren Fredrik Nielsen grundade studion 2015 tillsammans med Patrick Hällbom som ett nav för radikal kreativitet. Nielsen, vars huvudmaterial är glas, närmar sig sitt material och traditionerna kring det på sitt alldeles egna sätt. Han använder ett rått uttryck influerat av graffiti, musik och popkultur. Hans synsätt driver den traditionella uppfattningen om glas i nya riktningar.

bild

Toniton Colors
Toniton Colors är en färgbutik med ett holistiskt synsätt på väggfärg och inredningsproduktdesign. Toniton designar och kombinerar produkter för inredningsytor och inredning. De färgkoordinerade produkterna i sortimentet säkerställer vackra kombinationer av väggar och möbler för både privata hem och offentliga utrymmen.

Den nya färgbutiken erbjuder en tredimensionell upplevelse av färger och ytor för väggar och inredning. Upptäck Tonitons färgkoordinerade produktpaletter av väggfärger, kakel, textilier och möbler. På årets SCE-utställning kommer Toniton att presentera ett urval av nya nyanser för Tonitons väggfärg och pulverlackeringar samt nya produktdesigner.

bild

Iittala
Sedan 1881 har Iittala varit dedikerat till att inspirera till ett bättre liv. Det som började som en glasfabrik i en liten by i Iittala i Finland, har vuxit till ett internationellt känt designvarumärke som har spelat en avgörande roll för att definiera den nordiska livsstilen.

Under Stockholm Creative Edition välkomnar Iittala press till Grand Relations Atelier för en exklusiv förhandstitt på höstens nyheter. År 2023 firar Iittala 55-årsjubileet för den ikoniska Ultima Thule-kollektionen, skapad av den finska designlegenden Tapio Wirkkala. Helt nya produkter samt uppdateringar från befintliga kollektioner kommer att visas upp under Stockholm Creative Edition 2023.

bild

Braconier
Porcelain Lights är en ny kollektion av keramiska lampor som visas upp under Stockholm Creative Edition. Lamporna är skapade av inredningsarkitekten och möbeldesignern Daniel Braconier i samarbete med hans mamma, keramikern och konstnären Meta Braconier. En kollektion inspirerad av arkitektur, översatt till strikt men lekfull geometri i kombination med starka egenskaper från leran och spåren av händerna som format den.

Lamporna är tillverkade av en blandning av stengods och porslinslera och framhäver en slående kombination av texturer och finish. Färgglada glasyrer tillför djup och liv, vilket resulterar i en unik och fängslande estetik. Varje lampa är en unik pjäs som visar upp skönheten i handgjorda konstnärskap.

bild

Alwares
Under Stockholm Creative Edition presenterar Alwares nya delar i The Plates Series, en kollektion tallrikar designade av Straight Design Studio. Kollektionen består av ett växande utbud av tallrikar och skålar speciellt framtagna för att lyfta fram en specifik råvara eller rätt som serveras. Nytillskotten är inspirerade av pasta och den gemensamma familjemåltiden, där maten tillåts stå i centrum. Alla delar är av stengods och tillverkas för hand av Samir Dzabirov i Gustavsberg.

Alwares producerar designobjekt för hemmet, baserat på den nordiska minimalismen i kombination med Englands användning av färger och mönster. Allt från små vardagsföremål till skräddarsydda möbler, allt med det dukade bordet i åtanke. Inspirerad av sin barndom och farfar arbetar grundaren Jill Ågren nära sina utvalda hantverkare, som alla besitter hög
kunskap om material och färdigheter som kräver mycket tålamod och tid för att upptäcka och lära sig om användningen av naturmaterial. Unika objekt och begränsade upplagor bidrar till styrkan i att skapa minnen och ett personligt hem.

bild

Studio Cathy Nordström X SALIG Studio
Det svenska textilföretaget Studio Cathy Nordström och SALIG Studio introducerar en unik kollektion skapad exklusivt för Stockholm Creative Edition. Kollektionen hyllar skönheten i hantverk och färgglada textilier och är ett bevis på Sveriges konstnärliga arv.

Samarbetet sammanför de traditionella teknikerna för glasblåsning och handtryckta dekorativa textilier med modern design och samtida färgpaletter, vilket resulterar i tidlösa och unika objekt som kommer att älskas i många år framöver. Varje objekt är omsorgsfullt tillverkat av skickliga hantverkare från Reijmyre Glasbruk och Frösö Handtryck, med traditionella metoder.

bild

Lokal
Lokal är ett Helsingforsbaserat konceptgalleri som lyfter fram finländsk konst och hantverk. Lokal omfamnar tidlös skönhet, hållbar design och viktigast av allt, att vårda och stärka verklig gemenskap. Galleriets kurerade och ständigt föränderliga utställningar visar ett brett utbud av verk av lokala konstnärer, visionärer, skapare och mästare.

Under Stockholm Creative Edition kommer Lokal att visa upp verk med vårtematik från några av galleiret favoritskapare och visionärer; Antrei Hartikainen, Milla Vaahtera och Hanna-Kaisa Korolainen representerar alla en ny generation av vad Lokal anser vara framtida ikoner inom finländsk konst, konsthantverk och design.

bild

Brutwork
Brutwork är ett helt nytt möbeldesignföretag som har sin bas på Södermalm i Stockholm. Med inspiration från japansk möbeldesign, traditionellt nordiskt hantverk, svensk massiv kärnfuru, och inte att förglömma – brutalism – skapar Brutworks grundare Fredrik Östergren
en kombination av mångdimensionell svensk kärnfurubrutalism.
Alla möbler tillverkas på beställning och är signerade och numrerade i en begränsad upplaga. Under Stockholm Creative Edition presenterar Brutwork det nya konceptet “Light, Medium, Bold” på galleriet
CFHill.

bild

Susan Szatmáry x Lessebo Paper
Susan Szatmáry är ett modernt lyxvarumärke grundat i Sverige med visionen att skapa exklusiva accessoarer med en unik identitet, som ger lyxig enkelhet och elegans. Susan Szatmárys accessoarer erbjuder kompromisslös kvalitet, tidlös lyx och är designade med oklanderligt hantverk.

Under Stockholm Creative Edition bjuder Susan Szatmáry in till en utställning i samarbete med Lessebo Paper i Villa Dagmar i centrala Stockholm. Utställningen visar upp den kreativa processen att förvandla papper till ett koncept av accessoarer. Objekten kommer att visas utifrån Susans syn på form, funktion och idéer.

bild

Interesting Times Gang
En naturkraft i den skandinaviska designindustrin. Interesting Times Gang är en Stockholmsbaserad studio och ett tvärvetenskapligt kollektiv av konstnärer, materialutvecklare och kreativa teknologer, som stöper om designens framtida roll, sett genom prisman av biomaterial, cirkularitet, och ny teknik.

Under Stockholm Creative Edition kommer Interesting Times Gang att premiärvisa ett biofilt designkoncept för ”vägg-som-möbel” – LOOM, tillverkat av mycel, och JUGOSO, skapad av 3D-printade apelsinskal. Konceptet är beställt av den skandinaviska fastighetsägaren OBOS.

Den biofila interiören kommer att kompletteras med KELP COLLECTION, ett möbelkoncept tillverkat av återvunna fiskenät. Kollektionen består av en stol, barstol, pall och bänk, och AIBIO, världens första AI-designade soffbord, 3D-utskrivet med hjälp av ett träbaserat material.

Arabia, Arranging Things, Alwares, Anna Harström, Anna von Schewen, Brutwork, Cathy Nordström Design, Dahlagenturer, Daniel Braconier, Designgalleriet, Diaform, Ekbacken Studios, Emma Hjortenklev, Fredrik Nielsen, Gärsnäs, Hemslöjden i Östergötland, In Between, Interesting Times Gang, Iittala, Kakeldagen, Knut, Konst-ig, Konstkompaniet, Korbo, Lisa Lindh, Lokal Helsinki, Li-An-Lo, Malmstens LIU, Misschiefs, New Contemporary, No Early Birds/Per Söderberg, Norrmalms Kartongfabrik, Office of Possibilities, Rörstrand, Salig Studios, Sara Ullvetter, Susan Szatmáry, The Garage, The Modern, The Ode To, Toniton m.fl.