W223 Pawson - bordslampa i marmor

W223 John Pawson designad av John Pawson. Foto: Wästberg

Wästberg lanserar bordslampan w223 Pawson, designad och utvecklad i samarbete med John Pawson. Lampan, som finns i två versioner, i Carrara-marmor och i aluminium, är tydligt präglad av den brittiske arkitektens karaktäristiska estetik.

John Pawson, född 1949 i Yorkshire, närmar sig varje byggnads- eller designuppdrag, utifrån att ”allt är arkitektur”. Tidigare har han skapat en sublim oljelampa i samarbete med Wästberg inom Holocene-sortimentet. I bordslampan w223 Pawson kombinerar han kurvor med rätlinjiga inslag för att skapa en stillsamt monumental volym. Skårade utskärningar i formen skapar intressanta detaljer i lampans profil samtidigt som de påverkar hur ljuset från lampan sprids. Båda versionerna av w223 Pawson utforskar interaktionen mellan material och ljus på sitt eget unika sätt: marmorn med dess förmåga att absorbera ljus, aluminiumet med dess reflekterande egenskaper.
 
Marmorn, gedigen Carrara av högsta kvalitet, minutiöst bearbetad av italienska hantverkare med lång erfarenhet och djupt tekniskt kunnande, ger w223 Pawson en slående tyngd och skönhet. Enbart som form utgör bordslampan en imponerande pjäs – när den är tänd förstärks och framhävs marmorns valörer. Aluminiumversionen av w223 Pawson är sömlöst utformad med en elegant matt utsida och en ihålig insida för ett fängslande spel mellan skuggor och reflektioner.

Foto: Wästberg