Klassiska & Asiatiska - höjdpunkter

Foto: Linda Ring, Mikael Lundblad, Stockholms Auktionsverk

Teosofisk tolkning i akvarell, sällsynt vattenskål och dekorerat konsolbord att drömma om. Snart är det dags för Klassiska & Asiatiska, Fine Art-auktionen som klubbas den 14–15 juni på Nybrogatan 32 i Stockholm.

Under auktionens rubrik samlar Stockholms Auktionsverk allt från antikens artefakter till banbrytande sekelskifteskonst – och föremål från alla sekel däremellan. Bland annat det återupptäckta verket "Étude de nus" av mästaren Pierre-Auguste Renoir.

Redan nu kan Cecilia Berggren, specialist ansvarig för klassisk konst, Markus Anderzon, specialist ansvarig för antika möbler och konsthantverk, och Elisabet Fellbom, specialist ansvarig för orientalisk konst och konsthantverk, presentera några av auktionens mest spännande höjdpunkter att hålla ögonen på:

bild
På väggen hänger nyupptäckta verket "Étude de nus" av Pierre-Auguste Renoir. Foto: Linda Ring, Mikael Lundblad, Stockholms Auktionsverk

Drottning Ulrika Eleonoras schatull
Värdering: 20 000–25 000 kr
Vackert stockholmsarbete från karolinsk barock, stomme i ek med inslag av al och furu, fanerat med valnöt och med brännförgyllda mässingsbeslag. Schatullet har tidigare ingått drottning Ulrika Eleonora d.y:s samlingar vid Karlbergs slott, bakstycket är målat med inventarienummer No 14 och är från Husgerådskammarens äldre system, där det infördes 1744 som del av drottningens kvarlåtenskap.. 

bild
Drottning Ulrika Eleonoras schatull. Foto: Linda Ring, Mikael Lundblad/Stockholms Auktionsverk

Urna
Värdering: 75 000–100 000 kr
Gustavianskt stockholmsarbete i bergarten tinguait från Elfdals Porphyrverk, med matterade och polerade brännförgyllda bronsmonteringar. Den åtråvärda tinguaiten förekommer endast som rullstenar från Österdalälven, framförallt i området söder om Älvdalen i Dalarna.

bild
Urna. Foto: Linda Ring, Mikael Lundblad/Stockholms Auktionsverk

"Blommande träd"
av Oskar Bergman

Värdering: 25 000– 30 000 kr
– Oskar Bergman är ett högaktuellt namn, inte minst med tanke på konstnärens utställning på Thielska galleriet som pågår just nu. Men jämfört med många av verken som syns där är "Blommande träd" mer ovanlig, då den är utförd på en bakgrund i guld och väldigt japansk i sitt konstnärliga uttryck, säger Cecilia Berggren.

bild
"Blommande träd" av Oskar Bergman. Foto: Linda Ring, Mikael Lundblad/Stockholms Auktionsverk

Konsolbord tillskrivet Jean Baptiste Masreliez
Värdering: 100 000–125 000 kr
Högklassigt sengustavianskt stockholmsarbete tillskrivet Jean Baptiste Masreliez, formgivare och ornamentbildhuggare i Stockholm 1753–1801. Konsolbordets formgivning ansluter till Jean Baptiste Masreliez samlade produktion, goda referenser för hans arbete återfinns bland annat i Gustav III:s paviljong på Haga, där bröderna Louis och Jean Baptiste Masreliez hade ett avgörande inflytande på inredningarna. Där historiska rum som Blå salongen, Divansförmaket och Matsalen bär deras signifikativa dekorscheman och färgsättning.

bild
Konsolbord tillskrivet Jean Baptiste Masreliez Foto: Linda Ring, Mikael Lundblad/Stockholms Auktionsverk

Källa: Stockholms Auktionsverk