Från Västgötaslätten till franska slott på hundra år

Real Classic – Karleby. Foto: Kvänum

Svenska köksvarumärket Kvänum firar 100-årsjubileum 2023. Framgångssagan om det lilla snickeriet i orten Kvänum på Västgötaslätten går hand i hand med utvecklingen av svensk hantverksindustri. Entrepenörskap och en passion för trähantverk och en förmåga att både förvalta gamla stilar och utveckla nya har fört företaget till en marknadsledande position på den skandinaviska marknaden.

Idag finns företagets exklusiva kök och inredningar i franska slott, i Londons Mayfair, på New Yorks Manhattan, bland danska sanddyner och svenska talldungar.

bild
Kvänum Liljencrantz Amber. Foto: Kvänum 
bild
Palazzo by Liljencrantz. Foto: Kvänum

Allt startade 1923 när skomakarsonen och möbelsnickaren Gustav Johansson grundade företaget. Det första köket tillverkade Gustav åt hustruns föräldrar på 20-talet, men det var först 1948 när Gustavs son och svärson förvärvade firman, som tillverkningen tog fart. 1953 byggdes den nya fabriken och i mitten av 50-talet började stororders på köksinredningar rulla in. 1964 erhöll Kvänum utmärkelsen, Sveriges bästa kök, på en mässa i klassiska Ostermans Marmorhallar i Stockholm. Det har blivit många priser sedan dess. Företaget ägs sedan år 2015 av bröderna Magnus och Niklas Efraimsson, som tog över verksamheten från Gustavs tre barnbarn.

– Vi har fokuserat på att uppdatera både produkter, våra utställningar och produktionen. Just produktionen ser jag som en tydlig framgångsfaktor. Att ha kontroll över hela processen, från produktutveckling till materialval och tillverkning är hjärtat i verksamheten och det som gör vårt erbjudande helt unikt, säger Niklas Efraimsson, VD

Marknadschef Marie Malmenskog fortsätter:
– Vår vision är att skapa heminredningar som alltid överträffar högt ställda förväntningar på tidlös design, hantverk och funktion. Vi erbjuder ett sortiment med långsiktigt hållbar kvalitet, som har en personlig historia, utstrålar kompromisslös omsorg och väcker stolthet.

bild
Palazzo by Liljencrantz Foto: Kvänum
bild
Foto: Kvänum
bild
Palazzo Foto: Kvänum
bild
Spira by Kvänum Foto: Kvänum
bild
Karleby Mandel och Kvänum Liljencrantz Palazzo Foto: Kvänum

Idag tillverkar kungliga hovleverantören Kvänum inredning för kök, förvaring och badrum. I verksamheten ingår även Kökets Hus, invigt år 1996 av Tore Wretman. Kökets Hus är en destination där besökarna får uppleva företagets snickerier och  inredningar i herrgårdsmiljö strax utanför Kvänum.

bild
Kökets Hus, Kvänum. Foto: Kvänum