Slottet väcks till liv som ett nyrenoverat Maryhill

Satsningen på Örenäs Slott innebär fler arbetstillfällen, mer rum, fler pooler, nya aktiviteter, events och fler restauranger och barer. Foto: ESS

ESS Groups nya destinationshotell i Skåne, Örenäs slott, genomgår en fullständig renovering och utbyggnad. Örenäs byter namn till Maryhill, och återgår till namnet som faktiskt funnits på fastigheten sedan 1800-talet.

Örenäs Slott blir ESS familjens elfte hotelldestination och nu står det klart hur planerna framåt ser ut. Satsningen blir en av de största för företaget någonsin där ambitionen är att skapa ett nytt landmärke i Sverige men också kunna attrahera en större internationell publik. Den nya destinationen kommer anställa upp emot 150 medarbetare och de totala investeringarna landar på runt 200 miljoner kronor.

När resorten är färdig kommer här att finnas totalt 163 rum, fyra pooler, 16 möteslokaler, två restauranger, 126 solbäddar och sju barer. Tennisbanor, boulebanor, padel samt ett konsert- och festivalutbud i parken är också planerat. Den tidigare slottsbyggnaden rymmer 16 rum och restaureras varsamt.

bild
När resorten är färdig kommer här att finnas totalt 163 rum. Foto: RSA
bild
Den tidigare slottsbyggnaden rymmer 16 rum och restaureras varsamt. Foto: RSA
bild
Det planeras för fyra pooler, 16 möteslokaler, två restauranger, 126 solbäddar och sju barer. Tennisbanor, boulebanor, padel samt ett konsert- och festivalutbud i parken. Foto: RSA

Efter nyårsafton i år påbörjas satsningen. Slottet kommer stängas för att direkt påbörja sin resa mot en ny sorts slottsupplevelse. Varsamma renoveringar av slottet enligt alla konstens regler men också nybyggnationer runt omkring huvudbyggnaden i form av pooler, mer restauranger, fler och bättre hotellrum och mer plats för aktiviteter, events, musik, konst, hästpolo, fot- och brännboll. Det byggs om och till för att skapa bättre förutsättningar för träning och aktiviteter. Men man tillför också mycket miljöer för att kunna ta sig ett gott glas med vänner, efter sportandet och alla upplevelser. Byggtiden beräknas till sommaren 2023, och väl vid öppning planeras det redan för en stor trädgårds-premiär med slottet som kuliss.

bild
Varsamma renoveringar av slottet enligt alla konstens regler. Foto: RSA

– Slottet kommer bli ännu vackrare och en plats som vi hoppas ska få såväl alla i Sverige men också gäster från övriga världen att vilja besöka. Vi bygger ut området bredvid slottet och skapar ytterligare miljöer som man vill hänga på. Bland annat så bygger vi vår läckraste pool club någonsin, berättar Jonas Stenberg, vd ESS Group.

– Vi är glada att ha fått fortsatt förtroende att ta Maryhill in i detta århundrade! Renoveringarna ställer krav på samordning och lång erfarenhet och där kan vi bidra med vår bredd. Att vi har ett gott samarbete med ESS Group sedan tidigare är en stor fördel, säger Andreas Palm, verksamhetschef RSA VVSc.

bild
De totala investeringarna landar på runt 200 miljoner kronor. Foto: RSA