Arne Jacobsens klassiska AJ-lampserie får nya färger

Den nya färgpaletten i AJ-lampserien inkluderar Warm Sand, Soft Yellow, Dusty Blue, Warm Grey och Electric Orange. Foto: Louis Poulsen

Louis Poulsen presenterar den hyllade danska arkitekten och designern Arne Jacobsens klassiska AJ-lampserie från 1957 i fem nya pasteller och färgtoner. 

Hela lampserien kommer att finnas i en ny färgpalett från hösten 2023. Serien återspeglar både moderna inredningstrender och Arne Jacobsens favoritnyanser när han målade med vattenfärg.

Den nya färgpaletten i AJ-lampserien inkluderar Warm Sand, Soft Yellow, Dusty Blue, Warm Grey och Electric Orange som kompletterar de befintliga färgerna i kollektionen: White, Black, Pale Petroleum och Stainless Steel.

När Arne Jacobsen växte upp ville han bli konstnär, men hans pappa tyckte inte att det var en bra idé. Trots det fortsatte Arne Jacobsen att måla akvareller hela sitt liv och hittade inspiration i naturen och olika landskap, både hemma och utomlands. De fem nya upplyftande nyanserna piggar upp AJ-lampserien och påminner mycket om de färgskiftningar som återfinns i Arne Jacobsens akvarellmålningar.

bild
Vill du ha en kontrast är Electric Orange ett bra val. Om den kombineras med en lampa i Dusty Blue dämpas den orange tonen lite i intensitet. Foto: Louis Poulsen
bild
De mer lugna varianterna Warm Grey och Warm Sand är nyanserade neutrala toner som smälter in i alla interiörer. Foto: Louis Poulsen

Den tidlösa grafiska lampan designades 1957 som bords-, vägg- och golvlampor till SAS Royal Hotel, nu Radisson Collection Royal Hotel, som invigdes 1960. Det samma gäller Arne Jacobsen. Han designade inte bara AJ-lampserien utan hela byggnaden och alla möbler, lampor och annat: han designade till och med besticken i restaurangen. Hotellet är känt för att vara ett av Arne Jacobsens mest framgångsrika designprojekt och ett mästerverk inom dansk modernistisk arkitektur och AJ-lampan kan vara den design som han är mest känd för.

bild
Från hösten 2023 finns varje lampa i AJ-serien i den nya färgpaletten bestående av fem färger. Foto: Louis Poulsen