Tjugofem års samarbete präglat av frihet, färg och utveckling

Due sopra il divano. Foto: Paola Lenti

Paola Lenti och Francesco Rota firar 25 år av sitt kreativa partnerskap och ett samarbete som startade 1998. Med ett leende märks den delade visionen och det professionellt engagemanget i berättelsen som blev en videointervju med titeln "Due sopra il divano".

– Det är en allvarlig lek som kännetecknar uppgiften. Tillsammans med ett tillvägagångssätt som är fritt från strukturer och som uttrycks i ett flitigt användande av färg och den ständiga drivkraften att söka det nya, enligt Rota.

– Envisheten som gör det möjligt att övervinna de oundvikliga hindren, påpekar Paola Lenti.

Produkten som markerar partnerskapet är en schäslong för inomhusmiljöer. Möbeln har en enkel design och är klädd med ett filtyg. Paola använde det täta tyget då hon designade sina första mattor. Hon bad Francesco ge tyget en tredimensionell form så att hon kunde omvandla låga och bekväma sittmöbler. Detta var 1998 och möbeln heter Linea. Linea debuterar i Paris på Maison&Objet, tillsammans med Atollo-soffan, ett sektionssoffsystem som också är klätt i filt. Några år senare, år 2001, tilldelades Linea Hedersomnämnande i Compasso d'Oro.

bild
Paola fokuserar på materialen och Francesco tolkar och ger möblerna form. Foto: Paola Lenti
bild
Envisheten som gör det möjligt att övervinna hindren. Foto: Paola Lenti
bild
Det är en allvarlig lek som präglar arbetsuppgiften. Foto: Paola Lenti

– Med en enkel designgest lyckades vi uppnå optimal sittkomfort, berättar Rota idag.

Detta var början på ett samarbete som över åren kom att ge upphov till en serie kollektioner med en omisskännlig karaktär. Paola fokuserar på materialen och Francesco tolkar och ger dem form. Under samma år väcktes intresset för utemöbler, som omdefinierades genom att det utvecklades till att få samma komfort som inomhusprodukter.

Forskningen koncentreras i det här fallet på polypropen, en lätt, vattentät och helt återvinningsbar fiber. På detta sätt föds Rope, en exklusiv syntetisk tråd med ett textilt utseende. Tråden kom att markera en vändpunkt i företagets historia och göra Paola Lenti till ett unikt varumärke inom utomhusmöbler.

bild
Duons samarbete startade 1998. Foto: Paola Lenti
bild
Färg och form i symbios. Foto: Paola Lenti
bild
Foto: Paola Lenti