Hans J. Wegners Shell Chair firas med ny version i rosenträ och ek

2023 firar Carl Hansen & Søn Shell Chairs 60-årsjubileum Foto: Carl Hansen & Søn

Shell Chair CH07 Fyller 60 år

Carl Hansen & Søn firar 60-årsjubileet för Hans J. Wegners ikoniska Shell Chair genom att lansera en ny version i rosenträ och ek. 

Stolen introducerades för första gången den 20 september 1963 på Snedkernes Efterårsudstilling i Köpenhamn. Den fördröjda populariteten för Shell Chair, som tog 35 år att uppnå, understryker vilken visionär formgivare Hans J. Wegner var.

2023 firar Carl Hansen & Søn Shell Chairs 60-årsjubileum genom att lansera en exklusiv version tillverkad i rosenträ och ek. Stolen finns även med sitsklädsel i svart, matt anilinläder från danskt nötboskap i ekologisk uppfödning.  

Knud Erik Hansen, ägare och VD på Carl Hansen & Søn säger så här om 60-årsjubileet: 

– Hans J. Wegner var en framstående formgivare och Shell Chair är ett bevis på hans visionära estetik som förtjänar att uppmärksammas med en unik jubileumsutgåva. Vi har valt att tillverka skalen i rosenträ som kännetecknas av sin mörka, varma ådring och som utgör en vacker kontrast mot underredet i ek. Bägge träslagen har tydliga referenser till den danska modernismen på 1950- och 1960-talen, då både exotiska och mer inhemska träslag var på modet. I dag kommer både rosenträ och ek från FSC-certifierade skogsbruk.” 

Mer om CH07 Shell Chair  
Hans J. Wegners hade stor förståelse för kroppens sittposition och utvecklade en ny typ av stol utan armstöd och med en mycket tillbakalutad konstruktion, som kännetecknas av ett starkt formspråk med hög sittkomfort. Stolens mjuka linjer och organiska former visar också på Wegners stora kunskap inom träets möjligheter och utmaningar. För att ge stabilitet åt den trebenta stolen utvecklade Wegner ett distinkt dubbel-underrede som är lika vackert från alla vinklar.

bild
Både rosenträ och ek har tydliga referenser till den danska modernismen på 1950- och 1960-talen Foto: Carl Hansen & Søn
bild
Stolen finns även med sitsklädsel i svart, matt anilinläder. Foto: Carl Hansen & Søn
bild
Stolen introducerades för första gången den 20 september 1963. Foto: Carl Hansen & Søn

När Wegner presenterade Shell Chair 1963 var stolens experimentella utseende före sin tid, vilket ledde till blandade recensioner. Tillsammans med den tidens outvecklade produktionsteknik resulterade det i en mycket begränsad produktion. Men när Carl Hansen & Søn nylanserade Shell Chair hade förståelsen för designen ökat och stolen fick ett omedelbart erkännande över hela världen.

På jubileumsutgåvan av CH07 Shell Chair monteras en liten mässingsplåt där Hans J. Wegners signatur och samt designår har graverats in. Jubileumsutgåvan kan endast köpas under perioden 1 oktober–31 december 2023.  

bild
Hans J. Wegner utvecklade en ny typ av stol utan armstöd och med en mycket tillbakalutad konstruktion. Foto: Carl Hansen & Søn
bild
Detalj. Foto: Carl Hansen & Søn
bild
Oljad rosenträ och ek. Foto: Carl Hansen & Søn