Nu satsar designduon på lyx, glamour och lekfullhet

Designduon Susanne Lundberg och Caroline Roth lanserar sin gemensamma inredningssatsning med namnet Rijd. Foto: Rijd

 Den nya designduon Susanne Lundberg, vd och grundare av möbelmärket Ruth & Joanna, och Caroline Roth, grundare av inredningsbyrån Indochine Deco samt tidigare innehavare av tunga positioner internationellt inom mode, lanserar sin gemensamma satsning Rijd. Precis som namnet utlovar får marknaden just en resa med handgjorda möbler, som tar för sig och som andas självförtroende.

–Vi kände att det saknades riktigt vågade möbler och statement pieces på den svenska marknaden. Vart vi än tittade var det mest skarpa linjer och ljusa färgskalor. Vi hämtar inspiration internationellt – vi vill våga mer och ta tillbaka glamouren och lekfullheten till vardagen, säger Susanne Lundberg.

Kollektionen Budapest Hotel andas 70-talslyx, något man kan förvänta sig att se på dimmiga klubbar på Manhattan eller i Paris men enligt designduon kan möblerna även stylas som en liten ögonsten i en relativt lugn miljö. Vi finner fransar, mönster, kappor, kjolar och detaljrikedom – en old Hollywood glamour som tar för sig och är allt annat än svenskt lagom.

– Inredning är lite som mode, man visar vem man är genom sin personliga stil. Jag tycker att man generellt i Sverige experimenterar för lite med sitt uttryck just inom inredning trots att vi är i framkant inom mode. Vi vill med RIJD skapa en efterfrågan för personliga hem som har wow-känsla, fortsätter Caroline Roth.

Rijd som uttalas ride satsar i likhet med modehusen släpper sin kollektion i två säsonger, F/W (fall/winter) och S/S (spring/summer).

bild
Orlando Lounge Chair och Marcel x bench Foto: Rijd
bild
Julian seat bench. Foto: Rijd
bild
 Ralph Love Seat  och Orlando sofa. Foto: Rijd

Rid använder exklusiva tyger från Portugal och har även samarbete med stora tygleverantörer som Misia Paris, NobilisRomo i samarbete med Temperley. Detta för att få till den rätta känslan i möblerna och i uttrycket.

Kollektionen Budapest Hotel innehåller åtta olika modeller samt marmorbord i sprakande färgkombinationer, något man inte sett på svenska marknaden tidigare.

– Att göra möbler i den kvalitet och detaljrikedom vi tillhandahåller, vore det att falla på målsnöret att ta något basic tyg som massproducerats. Vi vill att kvaliteten ska vara genomgående och presentera en design som vi är stolta över. Vi tänker mer på stoltheten av att skapa fulländade möbler till vackra hem – än att sitta o räkna på lukrativa marginaler, menar duon.

bild
Caroline Roth och Susanne Lundberg, grundare av Rijd, saknade riktigt vågade möbler och statement pieces på den svenska marknaden. Foto: Rijd