Återanvänd installation och innovativ bar blir inredningsmässans mötesplatser

The Yellow Thread. Fredrik Färg & Emma Marga Blanch. Foto: Justus Lipsius

För 2024 års Stockholm Furniture Fair skapar Färg & Blanche och Lab La Bla två unika designbarer, The Yellow Thread och Surface Club. Dessa barer betonar hållbarhet, innovation och en ny syn på besökares interaktion för att höja standarden för mässans design.

För att förstärka mässupplevelsen har Stockholm Furniture Fair infört en ny designbar för 2024, kompletterande den årliga temporära baren. 

De två designbarerna som temporärt är placerade i mässans hallar fungerar som centrala punkter för inspiration och interaktion, samtidigt som de främjar utforskning och innovation.

The Yellow Thread

Färg & Blanche skapade The Yellow Thread som en representation av Bryssels rådsbyggnader för det svenska ordförandeskapet i EU på uppdrag av Svenska Institutet.

– Den gula färgen valdes inte enbart för sin lysande och glada karaktär, utan har även en symbolisk betydelse då den återfinns i både den svenska flaggan och EU:s flagga. Barens lugna och intima atmosfär fungerar som en fristad från mässans surr, säger Fredrik Färg, ena halvan av Färg & Blanche, som han drivit tillsammans med Emma Marga Blanche sedan 2010.

Nu vidareutvecklar designduon sitt ursprungliga koncept till en imponerande 500 kvm installation. I denna tappning inkluderar den en bar och en rymlig scen för mässans seminarieprogram. Baren omges av iögonfallande gula bågar som definierar och ramar in utrymmet där innovation möter hantverk, tradition och hållbarhet.

– Gul är den mest lysande färgen i färgspektrat. En färg som fångar vår uppmärksamhet mer än någon annan, och som står för glädje, optimism, upplysning och kreativitet. Gult symboliserar också det nordiska ljuset säger Emma Marga Blanche. The Yellow Thread erbjuder en varm, lugn atmosfär – en fristad mitt i mässans liv och rörelse.

Designbaren är bland annat inredd med möbler och inredning från TMF:s medlemsföretag - designade och producerade utifrån en cirkulär ansats. Allt golvmaterial som används i området är ett bidrag från Tarkett.

– Vi är oerhört stolta över att ha initierat denna utställning där flera resultat av våra medlemsföretags cirkulära affärsmodeller knyts samman i Färg & Blanches installation. Vi hoppas att ytan i designbaren Yellow Thread inspirerar till samtal, insikter och – inte minst - leder till affärer för våra medlemsföretag, säger TMF:s vd David Johnsson.

Sandra Furtenbach, projektledare för TMF:s aktiviteter på Stockholm Furniture Fair 2024, utvecklar konceptet.

– I stället för en traditionell mässmonter har vi i år valt att sätta fokus på den fysiska mötesplatsen där samtal uppstår - en designbar där vi lyfter svensk möbel- och inredningsindustris styrkor. Att förlägga talksdelen i anslutning till designbaren och att Färg & Blanche fick rita upp hela ytan gör det hela ännu starkare.

bild
Fredrik Färg & Emma Marga Blanche / The Yellow Thread Arches Foto: TMF / Justus Lipsius 
bild
Färg & Blanches installation The Yellow Thread under Sveriges EU-ordförandeskap i Bryssel. Foto: TMF

Surface Club

Lab La Bla, den Malmöbaserade designstudion, står bakom Surface Club. Designbaren är utmärker sig med sin diamantformade design, sin innovativa användning av hållbara material. Varje element är handgjort och skräddarsytt med fokus på hållbarhet. Den 350 kvadratmeter stora baren erbjuder utrymme för lek och avkoppling med flera minigolfbanor som främjar interaktion mellan besökarna på Surface Club.

– Surface Club är inkluderande, informell och lekfull, oavsett besökarens agenda, säger Victor Isaksson Pirtti, ena halvan av duon bakom Lab La Bla, som han grundade tillsammans med Axel Landström 2019.

– Vårt mål med Surface Club är att överraska, inspirera och inte vara så fin i kanten. Många material är okonventionella i sina användningsområden. Till exempel känns klädseln på vissa möbler som textil men är i själva verket gjord av järnmalm.

Bolon står för golvbeläggningen, medan väggpanelerna i designbaren är tillverkade av återvunna mjölkförpackningar. Lab La Bla integrerar även återanvända komponenter från övergivna objekt.

Under mässan presenterar Lab La Bla sin senaste satsning, Surface Club, med fokus på miljövänliga material och innovativa tillverkningsmetoder. Satsningen inkluderar återvunna material som vinkorkar och gruvavfall, applicerade med en teknik liknande pulverlackering. Det betonar designstudions engagemang för hållbarhet och innovation.

bild
Malmöduon Lab La Bla står bakom Surface Club. Foto: Stockholmsmässan

Källa: Stockholmsmässan /TMF