Svensk Tenns Glas-Stipendium 2023 tilldelas Anna Nyman

Skal av Anna Nyman. Foto: Beckmans Designhögskola

Anna Nyman belönas med årets Svensk Tenns Glas-Stipendium 2023 för sina imponerande glaskupor Skal. Två andra lovande formstudenter får även hedersomnämnanden: August Bällgren för vasen Eternell och Siri Löven för vasen Bo.

Anna Nyman, andraårselev på Beckmans Form, inspirerades av havet, musslor och snäckskal i sitt projekt "Skal". Hennes skapelser, som både kan fungera som skålar och koppar, har fångat uppmärksamheten hos juryn genom deras koppling till Svenskt Tenns historia och poetiska uttryck. Juryn noterade att Annas "Skal" erbjuder många kreativa möjligheter på det dukade bordet, oavsett säsong och tillfälle.

bild
SKAL av Anna Nyman, Svensk Tenn Glas-Stipendiat 2023. Foto: Beckmans Designhögskola
bild
August Bällgrens vas Eternell. Foto: Beckmans Designhögskola
bild
Siri Lövens vas Bo. Foto: Beckmans Designhögskola

August Bällgren får hedersomnämnande för att adressera importproblematiken av färska blommor. Hans vas kan användas för färska blommor och omvandlas sedan till en vas för torkade blommor, betonande hållbarhet.

Siri Löven får hedersomnämnande för den innovativa vasen "Bo", speciellt designad för spiralbundna buketter. Juryn ser potential och ser fram emot att se fler kreationer från henne.

Uppdraget att skapa dessa unika glasprodukter i samarbete med Svenskt Tenn var en del av en kurs på Form på Beckmans, där studenterna utforskade glasdesign och samarbetade nära med glasblåsare. Peter Nylander, kursansvarig och lektor på Beckmans, påpekar att detta samarbete markerar en betydelsefull milstolpe för studenterna och ger dem möjligheten att för första gången utveckla sina designkoncept i samverkan med ett etablerat företag och där de själva inte ansvarar för produktionen av sina kreationer.

bild
Svenskt Tenns Glas-Stipendium ger Anna Nyman möjlighet att fortsätta utveckla sina unika glasprodukter hos STHLM Glas i Gustavsberg. Foto: Beckmans Designhögskola
bild
De prisbelönade studenterna August Bällgren, Anna Nyman och Siri Löven. Foto: Beckmans Designhögskola
bild
Årets Svensk Tenns Glas-Stipendium. Foto: Beckmans Designhögskola