The Rock en kaxig lykta med en självsäker inställning till färg och form

Den cirkulära färgtonen varierar inom ett grönblått spektrum, vilket resulterar i en unik färgkomposition för varje gjutning. Foto: Kosta Boda

Lagom till kommande helger och högtider har Kosta Boda valt att presentera sin senaste innovation - The Rock. Den nya ljuslyktan har ett lekfullt förhållande till form och färg och är skapad av formgivaren Hanna Hansdotter. Efter lanseringen av ljusstaken Rocky Baroque har bruks- och inredningsföretaget och Hanna Hansdotter återigen förenats för att introducera en ny lyktserie med en självsäker inställning till design och funktion.

Ljuslyktan har en dramatisk siluett, oregelbunden yta vilket gör den till en suggestiv och modern ljuslykta som utmanar normerna. Designen, som växte fram från Hansdotters tid på Konstfack, kombinerar en självsäker nytolkning med en respektfull hälsning till ljuslyktans föregångare.

Även om lyktan är unik och självständig, känns ett tydligt släktskap med ljuslyktan Snowball av Anden Wolff. I samband Snowballs 50-årsjubileum har Hanna Hansdotter tagit produktkategorin och glasgjutningstekniken till nya höjder. Serien behåller det bekanta formspråket samtidigt som den representerar det icke-konformistiska och unika uttrycket förknippat med Hansdotters design - en trygg déjà vu för vissa och en spännande nyhet för de flesta.

"The Rock markerar en viktig prestation för både Kosta Boda och Hanna Hansdotter," säger David Carlson, Creative Director på Kosta Boda. "Designen kombinerar attityd och engagemang och representerar perfekt Kosta Bodas strävan framåt, stadigt förankrad i vårt kreativa arv."

bild
The Rock finns i tre distinkta färgställningar - rosa, gul och brons - samt en cirkulär variant där spillglas används för att skapa nya unika objekt. Foto: Kosta Boda
bild
Ljuslyktan finns i tre distinkta färgställningar - rosa, gul och brons - samt en cirkulär variant där spillglas används för att skapa nya unika objekt. Foto: Kosta Boda
bild
Formgivaren Hanna Hansdotter har tilldelats en rad utmärkelser och erkännanden. 2020 fick hon Åke Andréns konstnärsstipendium och har även mottagit priser som Elle Decoration Design Awards och Residence Arts & Crafts Award. Foto: Kosta Boda
bild
Designen växte fram från Hansdotters tid på Konstfack. Foto: Kosta Boda

Om Hanna Hansdotter   
Hanna Hansdotter (f. 1984) är konstnär och designer med sin bas i småländska Glasriket. Efter examen från Konstfack 2017 fick Hansdotter ett omedelbart internationellt genomslag. Hennes verk karaktäriseras ofta som punkbarock inspirerad av arkitektur och ornament i gränslandet mellan konst och design.
 
Hansdotter kom först i kontakt med Kosta glasskola vid 24 års ålder och har sedan dess studerat på Riksglasskolan och senare Konstfack i Stockholm. Hon bor i Skruv och gjorde sitt första samarbete med Kosta Boda 2016.