Trave utmanar teknikens gränser

Stolen Trave med formgivarna Alberto Brogliato och Federico Traverso. Foto: BrogliatoTraverso

 Stolen Trave presenterades för första gången på Salone del Mobile 2023. Stolen är ett samarbete mellan formgivarna BrogliatoTraverso och Magis. De ville tillsammans skapa något nytt med en teknik som innebar att de böjde massivt trä med ånga. Men att designa en stol med denna gamla teknik var ingen lätt uppgift.

"Inledningsvis designade vi massor av stolar," säger Alberto Brogliato. "Vissa var till och med estetiskt tilltalande och vackra, men ingen hade det där speciella som skulle ha säkrat dess plats i Magis kollektion."

Vändpunkten kom när formgivarna förstod att nyckeln till projektet var att helt omfamna Magis filosofi: att utmana gränserna för design. Det BrogliatoTraverso kom fram till handlar om subtraktion: en enkel stav av massivt askträ som blir fokus för hela designen, och den enda delen till vilken benen och de två tygkuddarna, som fungerar som sits och ryggstöd, är fästa. Denna innovativa strukturella lösning minskar komponenterna till ett minimum samtidigt som den ökar komforten genom att tillåta stora vadderade ytor.

bild
Produktionen av Trave pressar tekniken för ångböjning av massivt trä till sina gränser, tack vare partners expertis och mycket tålamod. Foto: BrogliatoTraverso
bild
En enkel stav av massivt askträ som blev fokus för hela designen. Foto: BrogliatoTraverso

Teknikens gränser

"Verkligen, endast förberedelsen av den centrala böjda balken tar sju dagar, där delen först blötläggs i ånga, sedan omedelbart böjs och slutligen placeras i en torkugn. När den är torkad finslipas balken och monteras med ben och kuddar, vilket resulterar i en stol som sammanfogar industriell teknik och hantverk".

"Det krävdes mycket trial and error innan vi lyckades böja en bit av den storleken med den här typen av kurva."

Tidlös design

Med en struktur i massiv ask i naturlig finish och två färgade versioner - ek och svart - samt ett brett utbud av tyger att välja mellan, är Trave en stol som passar i alla miljöer, vare sig det är hemma eller i offentliga utrymmen: nästan arketyptisk men ändå graciös och tidlös. Obesvärad möbel som inte begränsas av trender och som återspeglar den mångfacetterade naturen av modern livsstil."

bild
Trästommen finns i ask och färgade versioner - ek och svart. Foto: BrogliatoTraverso
bild
Genom att kombinera teknik, material och form strävar designduon efter att skapa unika och hållbara designprodukter. Foto: BrogliatoTraverso
bild
Trave i den svarta versionen. Foto: BrogliatoTraverso