Formex Sustainability Award - de sju nominerade bidragen

För andra året i rad kommer Formex Sustainability Award att delas ut för att belöna en produkt som utmärker sig inom hållbarhet. Företag har under hösten skickat in sina produkter för bedömning, och i år har juryn nominerat sju bidrag. Alla dessa produkter kommer att visas upp på Formex i januari 2024, där vinnaren också tillkännages.

Formex Sustainability Award instiftades förra året för att främja hållbar utveckling inom inredningsbranschen och framhäva exemplariskt arbete. Årets jury består av Marie-Louise Hellgren och Emma Olbers, formgivare, Maria Soxbo, journalist och medgrundare av Klimatklubben, samt Björn Florman från Materialbiblioteket på Stockholmsmässan.

– Förutom en intressant bredd av produkter ser vi i år också fler utländska bidrag, vilket är en spännande utveckling. Svensk design har redan ett gott rykte, och kan Formex Sustainability Award inspirera till högre hållbarhetsambitioner även utanför landets gränser är det förstås en fantastisk bonus, säger Maria Soxbo.

På Formex i januari 2024 kommer de sju nominerade produkterna att ställas ut, och det vinnande bidraget presenteras. Vinnaren får då också ta emot sitt pris – en unik statyett formgiven av designern och jurymedlemmen Marie-Louise Hellgren, samt 10 kvadratmeter friyta på nästkommande Formex.

– I dag har hållbarhetsarbetet blivit ett självklart inslag i de flesta verksamheter eftersom det kan gynna både miljö, ekonomi och människor. Det är ett arbete som inte får stanna av, och med den här utställningen hoppas vi kunna synliggöra goda exempel och påminna och inspirera utställare att lyfta det arbete som många gånger redan pågår, säger Sonja Björk Ebert, projektledare för Formex.

NOMINERADE TILL FORMEX SUSTAINABILITY AWARD 2024

Sittpuff – Anzy Home
En klassisk “puff” i ny framtidstappning – den levereras tom för köparen att fylla med valfritt material, trasor eller utslitna kläder. Det platta paketet möjliggör effektivare frakt, designen uppmuntrar återbruk och genom att bomullssnöret görs av återvunnet textilspill och begagnade klädrester blir klimatavtrycket lågt. Puffen är handgjord i Ukraina i social verksamhet för utsatta kvinnor, och när den gjort sitt i våra hem tar producenten tillbaka den för att ta tillvara materialet.

Cerat – Gustafs Gotländska
En genomtänkt förbrukningsvara i snygg förpackning som värnar om såväl det lokala som social och ekologisk hållbarhet. Svensk rapsolja, gotländskt bivax och gotländsk honung i kombination med fairtrade-sheasmör från Ghana håller läppar, händer och kinder mjuka i alla väder. Produktionen sker i Roma på Gotland, och såväl produkt som förpackning förmultnar på cirka tre månader i naturen – något som skiljer detta cerat från många av sina plastförpackade konkurrenter.

b
Sittpuff – Anzy Home. Foto: Formex

Pannkakslagg – Lursta Cast Iron
Skyhög verkshöjd och ett genomgående hållbarhetstänk kännetecknar denna nykomling. Såväl pannkakslaggen som lillasystern portionsmorteln tillverkas av lokalt, återvunnet skrot, samt spill från grannfabriken. Gjutningen sker med återcirkulerad sand, och gjutjärnet behandlas med raps från fält ett stenkast bort. Guldstjärna för kommunikationen, som förmedlar att produkterna kan smältas ner och bli något annat – men framför allt är ett lån från framtida generationer.

Barnjeans – Nimble Patch
När leken nött hål på barnens jeans och gjort dem osäljbara på secondhandmarknaden ger Nimble Patch dem nytt liv genom att uppgradera dem med knäpatches i extra slitstarkt tg eller återbrukad denim. En resurseffektiv produkt där 80% består av de ursprungliga jeansen skapar maximal klimatnytta, och genom produktion via social verksamhet i Malmö och Vänersborg gynnas även social hållbarhet. Resultatet är barnjeans som tål lek i flera generationer.

Kattgrotta – Tail Living
I småskalig och Fair Trade-certifierad produktion våtfiltas ull med mild tvål och varmt vatten till stilrena och väldesignade krypin för pälsklingar. Valet av biologiskt nedbrytbar och självrengörande ull ger kattgrottan lång livslängd, gör den lätt att forma och tålig för daglig användning – och den dag den är utsliten är den biologiskt nedbrytbar. Ett harmoniskt och genomtänkt inslag i hemmet, och en hemtrevlig plats för en älskad familjemedlem.

Cirkulär vetevärmare – Terrible Twins
En genomtänkt produkt som tagits till nästa hållbarhetsnivå genom att kasserade hotellgardiner i linne fått nytt liv i form av vetevärmare. Innehållet består av KRAV-odlat vete med ett tillval av ekologisk lavendel som kan läggas på komposten den dag produkten är helt utsliten. B Corp-certifierad produktion i Sverige där människor som har stått utanför arbetsmarknaden får en ny chans skapar dessutom social hållbarhet kring denna såväl värmande som svalkande klassiker.

Ljus – Wood Mood
Spill från vedindustrin förvandlas av detta ukrainska familjeföretag till unika ljushöljen av trä, som fylls med lokalt producerat bivax. Förädlingen av ljusmassan sker med solkraft, och här finns en finurlig innovation i form av en lerplatta och träveke som gör dessa ljushöljen säkra trots det brännbara materialvalet. Produktionen stöttar den lokala återhämtningen i regionen, och när ljuset brunnit ut kan höljet fyllas med en ljusrefill – eller återanvändas som något annat.

b
Ljus – Wood Mood Foto: Formex
b
Pannkakslagg – Lursta Cast Iron Foto: Formex