Kaiser Idell i två nya färgnyanser

bordslampan 6556-T Foto: Fritz Hansen

I den klassiska lampan Kaiser Idell, skapad av Christian Dell, möts den ursprungliga Bauhaus-designen och samtida nordisk estetik. Nu presenterar Fritz Hansen en uppdaterad version av bordslampan 6556-T i två nya nyanser.

Lampserien Kaiser Idell skapades av den tyska designern Christian Dell år 1936. Lampserien kombinerar den ikoniska Bauhaus-designen med modern nordisk stil med borstade mässingsdetaljer. Nu lanserar Fritz Hansen de nya färgnyanserna; Olive Green och Venetian Red.

Christian Dell var en tysk silversmed och pionjär inom industriell design. Han blev välkänd för sin innovativa designstil som utforskade och integrerade grundläggande geometriska former från modernismen, såsom sfären, cirkeln och cylindern, i sina skapelser.

Namnet på Fritz Hansens moderniserade version av hans verk är en ordlek som bär en specifik betydelse: "Kaiser" refererar till den ursprungliga tillverkaren av lampan och "Idell" är en kombination av orden "idé" och formgivarens eget efternamn, Dell. Detta namnval fångar både originalets arv och skaparens innovativa tankar och designidéer, vilket ger en hyllning till både föregångaren och det nya konceptet som lampan representerar.

b
Material:mässing och stål Foto: Fritz Hansen
b
Grå 6556- T Foto: Fritz Hansen
b
Venetian Red Foto: Fritz Hansen
b
Lampan går att placera i olika sammanhang och ljuset går att rikta på olika sätt. Foto: Fritz Hansen