Formafantasmas fransformativa idéer på Stockholm Furniture Fair

Formafantasma - Guest of Honour på Stockholm Furniture i februari 2024. Foto: Stockholmsmässan

Formafantasma, en erkänd forskningsbaserad designstudio och en av de mest efterfrågade inom designvärlden, kommer som Guest of Honour till Stockholm Furniture Fair i februari. Deras fokus ligger på att använda design som ett kraftfullt verktyg för att främja social och hållbar förändring, samtidigt som de omfattar en holistisk syn på design.

– Att arbeta som designer idag handlar om så mycket mer än slutprodukten. Den är naturligtvis viktig, men det är minst lika viktigt att tänka nytt kring hur vi producerar den, säger Andrea Trimarchi som grundade Formafantasma 2009 tillsammans med Simone Farresin.

Som Guest of Honour kommer duon att skapa installationen "Reading Room" i Entréhallen. Där bjuds besökare in till en fridfull miljö där de kan slå sig ner, läsa och fördjupa sig i de tankar och idéer som har präglat Formafantasmas väg som designstudio.

– Det är på sätt och vis en bibliografi över vårt sätt att tänka kring ekologi. Målet är att låta besökarna möta ekologiska frågor, inte på produktnivå utan på systemnivå. När vi pratar om möbeldesign pratar vi implicit om trä och om vi pratar om trä behöver vi prata om skogen. Vi vill att människor ska koppla produkter till de ekosystem som de ursprungligen kommer ifrån och prata om möjligheterna med detta, men också om problemen, säger Andrea Trimarchi.

Installationen är möblerad med pallar och bord från Artek, belysning från Flos och textil från Maharam. På borden lockar Reading Room med ett kurerat urval av böcker på teman som hållbarhet, ekologi och ekosystem, i synnerhet skogar. Där kommer också att finnas skärmar som visar videoverk av Formafantasma.

– Den stora utmaningen för möbelindustrin idag är att tänka nytt kring hur vi producerar produkter och i den processen kan formgivare hjälpa till. Produkterna som vi visar i installationen knyter an till det här. Vårt samarbete med Artek är ett exempel på projekt som inte bara fokuserar på produkten utan handlar om att etablera ett samtal om inköp och tillverkning. Jag tror att det är den framtid vi formgivare går mot.

b
Till vänster den forskningsbaserade designstudion Formafantasma. Till höger: Artek Stool 60 Knot Foto: Stockholmsmässan
b
Den stora utmaningen för möbelindustrin idag är att tänka nytt kring hur vi producerar produkter och i den processen kan formgivare hjälpa till. Foto: Stockholmsmässan
b
När mässan är över kommer böckerna att doneras till designskolor och möblerna signeras och säljas vidare på Nordiska Galleriet. Foto: Stockholmsmässan