Trender i lyxbostadsmarknaden: Ungdomens inträde och futuristisk design

Ett trendigt kök. Foto: Jesse Bridgewater, Pixabay/ Creative Commons Lic.

I Storbritannien har bostadsmarknaden genomgått stor förändring, särskilt inom lyxsegmentet, och denna trend kan snart nå Sverige.Trenden i riktning mot yngre köpare och en ny syn på lyx och design i bostadssektorn är något att förbereda sig för, även i Sverige, där dessa globala tendenser kan få ett genomslag inom kort.

Köpare av lyxhem blir allt yngre och ställer höga krav. Millennials och Generation Z utgör nu 45 procent av den globala lyxmarknaden, vilket innebär en markant förändring i köpmönster och preferenser.

Denna unga, förmögna generation, som ofta ärver sin rikedom eller tjänar den genom teknikföretag, kryptovalutor, influencer-verksamhet, musik eller sport, söker bostäder som speglar deras högt kuraterade livsstilar.

Battersea Power Station

Black&Milk, en prisbelönt inredningsstudio, har anpassat sig snabbt till denna nya generation och designar några av Londons dyraste och mest eftertraktade hem. Ett exempel är deras projekt i Battersea Power Station, som hyrs ut för 25 000 pund i månaden, och ett annat i Hampstead där de installerade en bastu värd 1,5 miljoner pund.

Framtidens superlyxiga fastigheter och deras design måste alltså beakta de unga köparnas livsstilar. Borta är tiden då design handlade om att imponera; nu är utmaningen att skapa utrymmen som underlättar en livsstil fokuserad på personlig hälsa och välbefinnande.

Smart Design

Smart design är nyckeln, där moderna superlyxiga bostäder använder innovativa lösningar för att maximera utrymmen som främjar en livsstil centrerad kring hälsa och välbefinnande. Det innebär att de traditionella cigarrterrasserna och de stora matsalarna är ute, ersatta av spaanläggningar, kryoterapikammare, meditationsutrymmen och ett närmast obsessivt fokus på sovrummet, där kvalitetssömn är högt värderat.

Även personalens kök och vardagsrum försvinner, då denna generation föredrar att maximera allt levbart utrymme för arbete och avkoppling och är bekväm med att outsourca nästan alla tänkbara tjänster. Vad de efterfrågar är istället felfri service.