Hållbar inredning och småländsk skogskänsla i Jönköpings Domstol

Göta hovrätt och kammarrätten i Jönköping skapad av White Arkitekter Foto: Jan Töve

Jönköpings nya domstolsbyggnad, hem för Göta hovrätt och Kammarrätten, hämtar inspiration från Smålands skogar och John Bauers sagovärld. White Arkitekter har här skapat en enkel och hållbar inredning med återbrukselement på sju våningsplan.

Från rättssalar till kontor, präglas varje utrymme av säkerhet, funktion och kvalitet. Den småländska skogens atmosfär genomsyrar designen, där skogens mosse inspirerar till högtidlighet och stabilitet i centrala områden, medan öppna mötesplatser speglar skogsgläntor och reflektionsområden gestaltas som skogens berg.

– Utformningen av gestaltningen började väldigt konceptuellt där vi tog avstamp ur den småländska skogen, inte minst genom Jönköpingskonstnären Johan Bauers sagolika skildringar av den. Genom hela arbetsprocessen studsade vi gestaltningen mot skogens element och sagor, ur ett Smålandskulturellt perspektiv, säger, Olof Nordenson, handläggande arkitekt, White Arkitekter.
 

b
De öppna mötesytorna har fått sin inspiration från skogsgläntor. Foto: Jan Töve
b
Projektet karakteriseras av höga hållbarhetsambitioner. Foto: Jan Töve

Smålandskogen's rika resurser och den gedigna hantverkstraditionen syns i material och teknikval i Jönköpings nya domstolsbyggnad. I rättssalarna dominerar robusta träbord, frästa med CNC-teknik för att skapa unika mönster av relieferade, oregelbundna vågor. Borden, i tidlösa nyanser av blått och grönt, ger intrycket av att vara skulpterade från solida träblock och anknyter därmed till det övergripande kärnkonceptet.

– I våra projekt tänker vi hållbart och långsiktigt. Inredningen ska hålla i många år framöver, och ska kunna renoveras och få nytt liv flera gånger om. Därför är det viktigt att material och färgval både kan spegla den tid vi lever i, men samtidigt hålla över tid, säger Stina Lind, projektledare på Domstolsverket.

Hög hållbarhet och återbruk präglar Jönköpings nya domstolsbyggnad. Projektet omfattar en betydande mängd återanvänd inredning, där befintliga stolar, soffor och bord har renoverats för långvarig användning och enhetlig estetik. Även imponerande artefakter från den gamla domstolsbyggnaden, såsom en flera hundra år gammal tron och en vacker golvklocka, har integrerats i det nya utrymmet som historiska inslag.

b
Skogens berg har fått styra inredningen av bland annat reception, åklagarrum, häktesrum och kontorsplatser. Foto: Jan Töve
b
Historiska skatter från Sveriges äldsta domstolsbyggnad, såsom en flera hundra år gammal tron och en vacker golvklocka, har bevarats och integrerats i Jönköpings nya domstolsbyggnad som en del av det imponerande kulturarvet. Foto: Jan Töve
b
Lokalernas befintliga stolar, soffor och bord har renoverats för att hålla över lång tid. Foto: Jan Töve
b
 I rättssalarna står gedigna träbord som ger intrycket att de är huggna ur solida block. Borden är frästa enligt CNC-teknik  vilket tillåter framtagning av relieferade, oregelbundna vågor. Foto: Jan Töve