The Thread sofa lanseras

Soffserien är skapad av Färg & Blanche. Foto:Färg & Blanche

The Thread är en modulär soffserie skapad av Färg & Blanche, där de utforskat nya designfunktioner och byggtekniker genom att använda en överlockmaskin för mattor.

Ursprungligen framtagen för att fira Sveriges EU-ordförandeskap 2023, har serien utvecklats och introducerats på marknaden efter sin debut under Stockholm Design Week 2024. Den nya versionen erbjuder flexibla modulära sittlösningar för offentliga platser, med förbättringar som ökad komfort, olika storlekar och möjligheten att välja armstöd.

b
Förbättringar har gjorts när det gäller seriens, storlekar och även komponenterna som används för att länka samman de enskilda modulerna. Valbara armstöd finns också tillgängliga. Foto: Färg & Blanche

Under utställningen i Bryssel experimenterade Färg & Blanche med en otraditionell användning av en överlockmaskin för mattor. Istället för att bara överlocka mattkanter användes maskinen för att sammanfoga flera lager filt eller textilier och skapa unika tredimensionella former. Detta resulterade i en kollektion av möbler, lampor och podium, där överlockstygnen inte bara tjänade som konstruktionskomponenter utan också som designelement. De valde att testa denna teknik med Hallingdal-textilen från Kvadrat och använde samma garn som vanligtvis används för själva textilen.

"The Thread" lanseras med överlockade kanter i sju olika färger på Hallingdal-garnet, vilket har blivit en signatur för serien. Varje färg är utvald för att ge arkitekter möjlighet att skapa iögonfallande kombinationer tillsammans med den Hallingdal-textilkollektionen.

Soffserie tillverkas i Sverige av hantverkare och representerar en fusion av konstnärlig kreativitet och innovativa tillverkningsmetoder.

b
"The Thread" lanseras med överlockade kanter i 7 olika färger Foto: Färg & Blanche

 

b
Under utställningen i Brussel använde Färg & Blanche en överlockmaskin till att sammanfoga flera lager filt eller textilier för att skapa tredimensionella former. Foto: Färg & Blanche
b
Under Stockholm Design Week 2024, är konceptet redo för marknadslansering. Foto: Färg & Blanche