Manhattans storslagna lyx spa är färdigställt

Flatiron Pool. Foto: Emily Andrews

Rockwell Group, en ledande arkitektur- och designstudio med bas i New York, har färdigställt utformningen av Bathhouse Flatiron, en lyxig spa- och banya-anläggning på 3 252 kvadratmeter belägen på Manhattan i New York.

Spa-anläggningen strävar efter att förnya den amerikanska spa-upplevelsen genom att förena modern återhämtning med en social atmosfär och en estetiskt modern design.

Inspirationen för designen hämtas från Hjältens Resa, en berättarstruktur som involverar en förvandlingsresa genom hela upplevelsen, från reception till behandlingsrum. Genom att använda dramatisk belysning och en materialpalett bestående av travertin, räfflat glas, sten, betong, kakel och patinerade metaller skapar designen ett nytt arkitektoniskt språk för att förstärka resan mot "återhämtning".

b
Lobbyn. 
b
Entrén. Foto: Adrian Gaut

I entrén på bottenvåningen välkomnas gästerna av en stenliknande receptionsdisk gjord av två typer av travertin. Portaler av upplyst räfflat glas betonar gästernas resa och övergång, medan en tung svart stenvägg med en vertikal ljusbalk i mitten liknar en "ljus i tunneln". Gästerna går nerför en kompakt svart trappa, den första av flera trösklar som leder dem på deras resa in i det okända. Besökarna kommer fram till omklädningsrummen på den första av två underjordiska nivåer.

b
Omklädningsrum Foto: Emily Andrews
b
Poolerna har varierande temperaturer och är upplysta i olika blå nyanser. Foto: Emily Andrews

På den andra underjordiska nivån finns pooler och behandlingsrum. Poolerna har olika temperaturer och lyser i olika blåtoner (svalare till varmare). Rummet har svart kaklat golv och uppvärmda svarta stenbänkar som kantar poolerna. Bastu och ångbaden är utformade för att se ut som trappstegspyramider klädda i horisontella svarta, räfflade betongpaneler. Tillsammans med poolerna skapar dessa små byggnadsobjekt känslan av resterna från en återupptäckt civilisation.

b
Banya-bastun Foto: Emily Andrews
b
Ångbastun. Foto: Adrian Gaut

En ceremoniell bastu med cederklädda sittplatser och ljus som lyser upp värmeelementen. Ångbastuns väggar är klädda med strukturerade plattor. Banya-bastun har horisontella grönpurpurfärgade skifferplattor och en svart stenugn. Den infraröda bastun har vertikala hemlockträpaneler och ett lysande fönster med siluetter av växter.

b
Behandlingsrum och korridor. Foto: Adrian Gaut
b
Cafét Foto: Emily Andrews