Villa Skärtofta vaknar ur sin Törnrosa-sömn

Villa Skärtofta Foto: Fanny Rådvik

Vår Gård firar 100 år med invigning av restaurangen i Villa Skärtofta, där gästerna kan njuta av italiensk influerad avsmakningsmeny och kuraterad konst i nyinredda lokaler av Elin Lervik.

Överklass och kollektiv

Villa Skärtofta, skapad av arkitekt Gustaf Lindgren, var ursprungligen privatbostad åt ingenjör John Bernström, hans danskfödda fru Hanne Andersen och deras 11 barn. Byggd 1897, var den en av de första exklusiva villorna i Saltsjöbaden med moderniteter som elektricitet och en personhiss - ovanligt för privatbostäder vid den tiden. John Bernström grundade senare Alfa Laval och uppfann Separatorn. Historien berättar om en religiös familjefar och en företagsledare som ställdes mot sina anställda angående kollektivavtal och strejk.

Många år senare blev Villa Skärtofta en del av Kooperativa förbundets kursverksamhet som blev starten för Vår Gårds historia.

När Villa Skärtofta 100 år senare nu öppnas upp för middagsgäster har den anrika villans estetik mjukats upp med hjälp av Elin Lervik, strategisk rådgivare och medförfattare till boken Hemtrevligt.

b
Villan stod klar 1897, och var då en av de första privata bostäderna i området och en av Saltsjöbadens mest exklusiva villor. Foto: Fanny Rådvik
b
När Villa Skärtofta nu slår upp dörrarna för middagsgäster har den ädla villans estetik fått en mjukare touch med hjälp av Elin Lervik. Foto: Fanny Rådvik

– Villa Skärtofta är verkligen en arkitektonisk pärla samtidigt som materialvalen i form av solid ek, stengolv och järn skapar en viss auktoritär känsla. Genom att addera värme och mjukhet i form av bland annat textilier, växter och belysning är förhoppningen att Villa Skärtofta känns lika delar storslagen som hemtrevlig, säger Elin Lervik.

b
Destinationen inreddes av lokalbon och kommunikationsstrategen Elin Lervik. Foto: Fanny Rådvik
b
Med textilier, växter och belysning är Elins förhoppningen att Villa Skärtofta ska kännas lika delar storslagen som hemtrevlig. Foto: Fanny Rådvik
b
Foto: Fanny Rådvik

Samtida konst i temporära utställningar

Vår Gård är känd för sin imponerande konstsamling med verk av lokala konstnärer som Isaac Grünewald och Carl Milles, samt en keramikmålning av Chagall. I samband med invigningen av Villa Skärtofta introduceras ett nytt konstprojekt där samtida konstnärer får möjlighet att interagera med utvalda verk från samlingen. De temporära utställningarna kommer att visas på Villa Skärtofta. Först ut är glaskonstnären Evelina Dovsten från Gustavsberg. På Vår Gård visar hon sin serie "Minneshärd", väggmonterade assemblage från 2023 bestående av målad mdf, mässingsspikar och handgraverade glasskivor. Dessutom visas en grupp fristående assemblage av friblåst glas från 2020–2023 i Vardagsrummet på Villa Skärtofta.

– Evelina Dovstens konst undersöker ”tyst kunskap”, ett begrepp som kan översättas till den känsla en kock behöver ha för att skapa rätt sammansättning av smaker och texturer i rätterna. Dovstens konst presenteras tillsammans med historiska verk av monumentkonstnären och glasmålaren Einar Forseth i en utställning som pågår till slutet av april, säger Josephine Rosenblad, intendent, Vår Gård/Villa Skärtofta.

b
Här finns flera verk av lokala förmågor som Isaac Grünewald till skulpturer av Carl Milles och en keramikmålning av Chagall. Foto: Fanny Rådvik
b
Materialvalen såsom robust ek, stengolv och järn ger rummen en känsla av auktoritet. Foto: Fanny Rådvik

Restaurangen

Idén om finkrogen i Saltsjöbaden utanför Stockholm föddes våren 2021 under ett strategimöte mellan Liam Ginnane och vd Kadi Upmark.

Under hösten 2023 hade kockar rekryterats från Italien för att arbeta tillsammans med köksmästare John Bråsth på Villa Skärtofta. Det genomfördes intensiva provningar av fasta menyval, där rätterna testades och matchades med lämpliga drycker av sommelier Tiago Martins och restaurangansvarig Åsa Andersson. Nu, våren 2024, har restaurangen finkrogen precis öppnat sina dörrar efter invigningen.

b
Matsalen. Foto: Fanny Rådvik
b
Förutom hotell och konferensanläggning finns här baren Tant Grön, Vincaféet, matsalen och en välkurerad pop-up-butik med bland annat konst, inredning, kläder och smycken. Foto: Fanny Rådvik
b
Foto: Fanny Rådvik