Positiva vindar på Möbelmässan!

En vy över den fina utställningen av Ung Svensk Form, formgiven av Matti Klenell i samarbete med Dunkers Kulturhus. Foto Andy Liffner

Att Möbelmässan var något nedbantad var inte negativt – det gav mer tid att fördjupa sig i nyskapande design. De flesta intressanta möbelproducenter och formgivare var ändå på plats och visade nya kvalitetsmöbler och nya grepp.

Text och foton Sylvia Hardwick     

b
Blå Stations prisbelönta Big Talk stack ut bland många besökare och produkter varav några nya. Ursprungligen designad av Adam Goodrum 2021 i originell form. Nu i ny svart-vit skrud var Big Talk extra raffinerad.  

Några trender kunde urskiljas i det rika utbudet. Återbruk har vunnit många producenters hjärtan. Och det var sällsynt gott om nätta stolar i alla möjliga material. Äkta material och hantverksmässiga metoder fanns också att ta del av. Här visar vi en del intryck från rundvandringen.  

b
David Ericsson har under åren skapat många produkter, gärna i trä, för flera av våra större möbelföretag. I år presenterade han i utställningen Älvsjö Gård dessa Molnas – originella, superenkla, välavvägda med dekorativt målning.  
b
Massproductions nya soffsystem Patch har tio olika moduler för att bygga egen stil. Bekväma Patch är inbjudande med sina voluminösa former och känsla av extravagans. Här klädd i tyg från Kvadrat/Sahco. Design Chris Martin som nu drivit företaget med Magnus Elebäck i 15 år.
b
Blank heter det lilla bordet från Blå Station. Nytt för i år, formgivet av Johan Lindau. Blank föddes ut ett experiment med olika reflekterande ytor som ger olika spegelbilder. Blank i blankt kromat stål är lyxig.
b
Den här hyllan har det passande namnet Jazz och är från italienska lapalma, design Giuseppe Bavuso. Jazz i aluminium med hyllor i trä, kan vara hög eller låg i olika längder, i vitt, grått eller svart. Hyllan kan vara en jazzig rumsavdelare och kan fixeras i golv eller vid vägg. Helt återvinningsbar.

Några läckra montrar
Johanson Designs monter Solaris var skapad av Tekla Evelina Severin med temat cirkularitet. Idel nyheter visades som solitärer i egna universum. Lekfullt och färgstarkt med runda väggar och labyrinter i mjuka kulörer. Bilderna på soffan Ava, stolen Plus och soffsystemet The Thread visar några av nyheterna.   

Nolas monter gav vårkänslor med planteringar av massor av tulpaner. De arbetar för att göra städer och urbana miljöer tryggare och mer upplevelserika; deras produkter finns i nästan varje svensk stad idag – på torg, parker och trafikmiljöer etc. I den välkomnande montern spanade vi in en stabil hammock som tål både väder och tuffa tag. 

Ung Svensk Forms utställning vid entrén till Greenhouse var stilig. Matti Klenell hade i samarbete med Dunkers Kulturhus skapat konceptet Årsringar med stänkmålade träkuber i olika höjd där årets prisbelönade, innovativa objekt ställdes ut. Utställningen ska sedan visas på andra platser i Sverige, bland annat Dunkers, Ikea Museum och Röhsska.

b
I Nolas monter blommade det. Ny är Korg, en hammock designad av Thomas Bernstrand. Finns också i mörkt rött. Korg är inramad av somriga träpaviljonger av Mattias de Lima. Trevligt med möbler för stadsmiljön och lite vårkänsla.
b
Wästberg visade flera nyheter skapade med kända designer på området belysning. Alma med betäckningen w171 var en av dem, designad av Tham & Videgård. Alma kan vara pendel, plafond eller som här på väggen.
b
I en stor monter huserade Jordens Arkitekter eller på engelska Farming Architects. Man visade många miljö- och klimatvänliga produkter och idéer, som detta handfat i trä som man får anta är behandlad mot väta när det blir färdigt.
b
Anna Herrmann visar exempel på Ung Svensk Form när hon utmanar det befintliga. Med Femtio nyanser av rödkål visar Anna experiment med naturliga färgämnen som gurkmeja, alger och rödkål. Här Strings klassiska hylla i ny skrud. Färgvariationerna beror på komponenternas PH-värde. Miljövänligt nytänkt! 
b
Reality i polerat aluminium är det första samarbetet mellan Alexander Lervik och Gustav Winsth. Verkligt dekorativ var Reality också i mörkt knallrött. Sågs på utställningen Älsvsjö Gård.

Akustik alltjämt viktigt

Förra årets boxar för avskildhet fanns med i år också, men var betydligt färre. Istället sågs mer eller mindre öppna samtalsrum i ljudabsorberande textil för gruppsamtal eller enskilt arbete. Abstracta visade sådana soffor och fåtöljer med hög rygg och sidostycken som kunde grupperas i olika sfärer.

Också tyska Preform visade en vänlig variant av samtalsvrå. De är specialister på ljuddämpande produkter och tillverkar också eget ljuddämpande material. För att skapa hälsosamma kontor.

Också Karl Andersson & Söners sittmöbler med hög rygg med vågmönster i rygg och sidor kan grupperas och stänga bort en störande omgivning. Snyggt och trivsamt. Karl Andersson & Söner drivs sedan 1898 av fjärde generationen möbelproducenter i Huskvarna.   

b
Plus blev namnet på Alexander Lerviks fräcka stol för Johanson Design, när han kom på idén ”att låta skallen på den skruv som håller ryggen bli till en grafisk symbol”. Finns i två färgställningar. Foto Johanson Design

 

Älvsjö Gård

I år hade utställningen ”Älvsjö Gård” flyttat in i A-hallen. Där fanns gott om småskalig design i begränsade upplagor som innovativa stolsformer och lite andra mindre föremål. Många möbler i trä men också i polerad aluminium.

Det var stor bredd på både form och material. Och av något yngre designer. Där fanns många man skulle vilja visa, men några är i alla fall med här.

b
Snyggt hos Johanson Design var nya soffsystemet The Thread, skapad av designparet Färg & Blanche i deras experimentella hållning. Kuberna har ett alldeles eget uttryck med de vita eller svarta kanterna. Modernt och tufft!

Återbruk har fått fäste

Att ta tillbaka sina möbler för att renovera dem har varit en verksamhet sedan en tid hos några möbelföretag. Nu har fler anammat idén av miljömässiga skäl. Man har förstått att fina möbler inte bara kan kastas på soptippen för att de är lite avskavda. Detta gynnar också kvalitet.

Gärsnäs hör till de som slog ett slag för Återbruk. De visade med en av Åke Anderssons stolar från 1964 hur den fått en ny uppfräschad look med ny textil och ny färg på stommen. Som ny helt enkelt, för att hålla i många år igen!

Mitab hade samma idé för att restaurera sina kontorsmöbler. En blå, skinnklädd, sliten soffa hade fått en fräsch klädsel i ljust rostbrun textil, vilket förändrade hela uppenbarelsen.

Man kan också återbruka idéer. Lammhults Plankan är designad redan 1985. Nu lyste den knallgrön i montern och beundrades återigen för sin enkla, smarta form. Och Blå Station hade gett sin Big Talk en ny svart-vit klädsel, vilket ökade den visuella effekten. Också en smart variant av förnyelse.
 

b
Nola visade flera nyheter, bland annat en reslig paviljong i trä. Men också på annan plats stolen Lobster, design Martin Thübeck. Lobster ifrågasätter normen kring sittande och ergonomi och bjuder även in till liggande och hängande. Bockat stål och stoppade dynor.