"Rummets klarhet" - 100 år med Svenskt Tenn

Företaget grundades 1924 av Estrid Ericson. Foto: Svenskt Tenn

Svenskt Tenn, inredningsvaruhuset på Strandvägen 5 i Stockholm, firar sitt 100-årsjubileum med en utställning som visar upp företagets möbler, inredning och design genom åren.

Från det ögonblick butikens möbelavdelning öppnade sina dörrar 1930 har den varit fylld med möbler och föremål i färgsprakande mönster. Här, bakom stängda dörrar  bevaras över 3000 möbelskisser och ritningar signerade av den legendariske arkitekten och formgivaren Josef Frank. Tillsammans med verk från andra formgivare utgör detta en källa till upptäckter för både historiker och designentusiaster.

b
Produkterna kännetecknas ofta av mönster med botaniska motiv och lekfulla färger. Foto: Svenskt Tenn
b
Utställningen visas i butiken på Strandvägen 5. Foto: Svenskt Tenn

Utställningen

Jubileumsåret 2024 inleds med en utställning där aldrig tidigare visade möbler av Josef Frank visas upp. Denna hyllning till designern ger en möjlighet att se hans visioner och idéer för första gången. Utställningen visas på Strandvägen 5, Stockholm fram till och med 19 maj 2024.

Firma Svenskt Tenn

Företaget grundades 1924 av Estrid Ericson och är främst känt för sin design av inredningsprodukter, möbler och textilier. Ericson var en förespråkare för modern design och hon hade ett nära samarbete med flera framstående formgivare, däribland Josef Frank.

Josef Frank

Arkitekten och formgivaren Josef Frank flyttade från Österrike år 1933 på grund av den växande antisemitismen och de politiska oroligheterna. Han anslöt sig till Svenskt Tenn och påbörjade sitt samarbete med Estrid Ericson 1934.

b
Liljevalchssoffan från 1934 var en av de tidiga möblerna som formgavs av Josef Frank för företaget. I ett brev till Estrid Ericson uttryckte Josef Frank att han formgav den storslagna och generösa formen av soffan som en protest mot den då rådande funktionalismen och den upplevda bristen på kreativitet hos Svenska Slöjdföreningen. Foto: Svensk Tenn
b
Under en tid av omfattande konflikter i Europa, skapade Josef Frank Vänskapsknuten som en symbol för vänskap och fred. Detta skedde ett år före andra världskrigets utbrott, men symboliken i Vänskapsknuten är lika relevant idag som då. Foto: Svenskt Tenn
b
Utställning av Svenskt Tenn, arkitekt Josef Frank med en av sina stolar och Estrid Ericson, formgivare och grundare av Svenskt Tenn. Foto: Wiki Commons

"Man bör akta sig för att åstadkomma arkitektur med möbler och därmed förstöra rummets klarhet. För att verka behagligt måste rummet självt tydligt uppfattas. […] Därför måste möbeln stå på fötter, som äro så pass höga, att man under den kan urskilja (eller åtminstone ana) gränslinjen mellan golv och vägg."

– Josef Frank, 1934