"Solnedgång" i topp och rekordhögt slutpris för soffklassiker

Utvalda föremål ur vårens sista Lilla Kvalitén. Foto: Stockholms Auktionsverk/Mynewsdesk

Vårens sista Fine Art-auktion på Lilla Kvalitén nyligen lockade en mängd besökare till Nybrogatan. Man presenterade en varierad samling föremål från olika epoker och stilar, inklusive ett betydande antal produkter från Firma Svenskt Tenn, som firar 100 år tillsammans med Stockholms Auktionsverk.

Josef Franks möbler var särskilt populära, med Liljevalchssoffan som toppade auktionen på 200 063 kr – auktionens högsta notering. Ett av Josef Franks soffbord, med almrotsfanér, såldes för 62 500 kr.

b
Liljevalchssoffa, Josef Frank Foto: Stockholms Auktionsverk/Mynewsdesk
b
Soffbord, Josef Frank Foto: Stockholms Auktionsverk/Mynewsdesk

Konstnären Lars Lerin hade flera verk som nådde höga priser vid auktionen, inklusive "Solnedgång" som såldes för 134 375 kr.

– Det svenska landskapsmåleriet är fortfarande väldigt populärt, vilket vi kan se i intresset för Lars Lerin men även för verk av Helmer Osslund. Verken som föreställer hans älskade Granvåg, som var en plats han målade om och om igen, är fortfarande väldigt omtyckta av publiken, säger Victoria Svederberg, chef över konstavdelningen och specialist inom modern konst.

b
"Solnedgång" av Lars Lerin. Foto: Stockholms Auktionsverk/Mynewsdesk

På konsthantverksavdelningen såldes flera äldre föremål för höga priser, inklusive en rokokobänk med träskuren dekor för 93 750 kr och en italiensk, målad byrå i massivt trä för 68 750 kr.

– Vi ser ett växande intresse för rokokon och de mer avancerade träarbetena som Foltjern-byrån, men även de enklare målade möblerna. Det finns en stor efterfrågan på den internationella marknaden för både svenska och utländska bruksmöbler vilket avspeglas i slutpriserna, säger Markus Anderzon, specialist inom antika möbler och konsthantverk.

b
Byrå, Gustaf Foltjern Foto: Stockholms Auktionsverk/Mynewsdesk
b
Byrå, 1800-tal Foto: Stockholms Auktionsverk/Mynewsdesk
b
Rokokobänk Foto: Stockholms Auktionsverk/Mynewsdesk

*Samtliga priser anges inklusive provisioner och avgifter.