Tapetorama i konkurs - men nya planer på "tapeternas Spotify" finns

Tapetprovbok. Foto: Wikimedia Commons

Tapetorama, en väletablerad tapet- och textilbutik med e-handel har nyligen gått i konkurs. Företaget har varit verksam i 22 år, har nyligen gått i konkurs, rapporterar Sydsvenskan och ehandel.

Trots sin långa historia har de senaste årens ekonomiska utmaningar satt stopp för verksamheten, vilket nu leder till en utförsäljning av deras sortiment, skriver Sydsvenskan. Ägaren Dan Johansson, som har drivit Tapetorama under dess hela existens, befinner sig nu i en svår situation då han även måste lämna den lokal där butiken var belägen.

Enligt en intervju med Johansson i tidningen har han länge burit på tanken att detta scenario kunde inträffa, men trots det blev dagen för konkursen tyngre än förväntat. Johansson berättar att han nu har planer på att starta något han beskriver som "tapeternas Spotify", i syfte att fortsätta bidra till branschen trots den nuvarande situationen, enligt Sydsvenskan.

Ehandel skriver att Tapetorama.se under de senaste räkenskapsåren har haft en nedgång i omsättningen från 22,7 miljoner kronor 2020/2021 till 17,2 miljoner kronor i det efterföljande räkenskapsåret. Dessutom redovisades en förlust på en miljon kronor för 2021/2022, där flyttkostnader och konjunkturvariationer tros vara bidragande faktorer. Dessutom har företaget en skatteskuld på 2 miljoner kronor enligt en rapport daterad den 1 mars 2024.

Ehandel kontaktade konkursförvaltaren Johan Schubert från Maqs Advokatbyrå för att få klarhet i situationen. Enligt Schubert begärde bolaget själva konkursen, och nu planeras en utförsäljning av det omfattande lager av tapeter och inredningsprodukter. Åtgärder vidtas för att återaktivera webbhandeln och genomföra en konkursutförsäljning online. För närvarande pågår märkning och inventering av varor, och förhoppningen är att återuppta verksamheten nästa vecka, rapporterar ehandel.