Rive Roshan presenterar "Illuminated Transitions" på Milan Design Week

Rive Roshan Illuminated Transitions. 2024 Foto: Paul Barbera

Utställningen "Illuminated Transitions" vid Milan Design Week, skapad av Rive Roshan i samarbete med Lumus Instruments, består av konstnärliga objekt med reflekterande och skulpturala former. Objekten kombineras med dynamiskt ljus som interagerar med reflektioner och förändrar betraktarens upplevelse av rummet.

Installation är skapad i samarbete med det teknologiska belysningsstudion Lumus Instruments i Amsterdam. Efter det kreativa samarbetet Rive Roshans senaste utställningar på Design Miami i december 2023 och deras första australiska soloutställning tidigare i år, kommer de att skapa en av deras platspecifika manifestationer i Milano för första gången.
 

b
Rive Roshan Illuminated Transitions 2024 Foto: Rive Roshan

"Vi vill fördjupa oss i hur ljus interagerar med vårt arbete, hur objekten fångar ljus och bryter det, reflekterar och projicerar ljus. Den största utmaningen med ljus är att det inte är konkret, det kan vara ganska oberäkneligt, men det transcenderar rum och tid", säger Golnar Roshan, som med sin partner Ruben de la Rive Box grundade Rive Roshan.

Den konstnärliga installationen skapar en ren och holistisk upplevelse för besökare på utställningen. Besökare går in genom ett rum där ljuset dansar genom reflekterande paneler och skapar en koreografisk upplevelse med ljus, färg och ljud. En teater av ljus och färg förvandlar verket till upplysta övergångar. Rive Roshans arbete utforskar ofta tidens gång och naturliga rytmer i naturen, och genom 'Illuminated Transitions' vill studion översätta dessa idéer till en omfattande installation, skapad med avsikt att beröra människor.
 

b
Internal Reflection 2024 Foto: SimonHewson/Gallery Sally Dan Cuthbert
b
RiveRoshan Internal Reflection 2024 ColourShiftFloorLight Foto: Simon Hewson courtesy GallerySallyDanCuthbert

Detta är första gången som Rive Roshan presenterar sitt arbete på ett teatraliskt och performativt sätt i Milano. Lumus Instruments bidrar med sin ljusexpertis och teknik i processen, lekande med ljusets rörelse, avstånd, projektion, ljud och färg.

"Vi vill ta vårt arbete till en annan nivå, vi vill att upplevelsen ska bli mer omfattande, vi tror att när du kan samla alla sinnen i en upplevelse kan du ansluta djupare med dem som upplever verket", säger Ruben de la Rive Box.

Rive Roshan Rive Roshan är den konstnärliga praktiken av Ruben de la Rive Box (Nederländerna) och Golnar Roshan (Australien), baserad i Amsterdam. Konstnärerna skapar konstverk, samlingsdesign och inlevelsefulla installationer som strävar efter att skifta perspektiv och fånga flyktighet. Genom att utforska samspel mellan ljus, färg, rum och material är målet att skapa sensoriska upplevelser och väcka nyfikenhet.
 

b
Rive Roshan/Rade Makers. Design: Miami Foto: Paul Barberra
b
Shifting Perspectives 2021 Foto: Eddy Wenting

"Vi känner att vå som konstnärer och formgivare är att erbjuda människor en ny och inspirerande berättelse för att bygga en progressiv framtid." 

Lumus Instruments Lumus Instruments är en studio som arbetar med ljus, ljud och struktur i olika former av installationskonst och scenografi. Studion drivs av Timo Lejeune, Julius Oosting och Timothy Hendriks, som har sina rötter inom design, arkitektur och ingenjörskonst.