Design- och ljusprojekt kantat av stuckaturer och takmålningar

Belysningsprojekt i anrik byggnad. Foto: Elektroskandia

När det var dags att planera belysningen för Main Capital Partners nya kontor i en byggnad från slutet av 1800-talet, med dess stuckaturer och takmålningar, behövde projektansvariga tänka till några extra varv.

Main Capital Partners flyttade till nya kontorslokaler på Birger Jarlsgatan 12, ett populärt område i Stockholm med utsikt över Nybroviken och Stureplan. Byggnaden, uppförd mellan 1896 och 1897, har högt i tak och vackra inredningsdetaljer som stuckaturer och takmålningar. De nya lokalerna är cirka 280 kvadratmeter och har betydligt högre tak än de tidigare, vilket i sin tur krävde ny belysning.

När det var dags för Ruben Aslan, belysningssäljare på Cardi hos Elektroskandia att besöka de nya lokalerna såg han begränsningarna och utmaningarna med projektet. I flera rum fanns vackra takmålningar från början av 1900-talet, vilket innebar att de inte kunde borra eller skada taket på något sätt. I det kommande konferensrummet var de begränsade till att bara använda en takkrok i mitten av rummet för belysning, medan i ett annat rum kunde de endast montera belysningen i en trälist längs sidorna av rummet.

b
Konferensrummet lyses upp av armaturen Arena från Panzeri. Foto: Elektroskandia

När Ruben hade all nödvändig information, inklusive planritningar och foton, gick han till sin kollega Morad Rasheed, ljusdesigner på Elektroskandia, och gav honom uppdraget att ta fram belysningsförslag och välja armaturer.

– Det var speciellt viktigt att ha bilder på lokalerna då det är väldigt speciell arkitektur, som det gällde att ta hänsyn till och ta fram en belysning som passar denna speciella plats och anpassa våra armaturer till den klassiska arkitekturen och miljön, säger Morad Rasheed, Cardi ljusdesigner på Elektroskandia

Morad tog fram förslag som presenterades på 3D-visualiseringar, så kunden enkelt kunde se hur slutresultatet skulle kunna bli.

På grund av takmålningar och detaljerade trätak valde man speciallösningar för att inte skymma armaturerna. Uppljuset mot taket, för att framhäva de vackra detaljerna, prioriterades också.

– Som alltid var funktionen och arbetsplatsljuset viktigast, men vi ville också ha dekorativt accentljus och skapa kontraster mellan väggar, tak och golv. Vid arbetsplatserna ville vi också skapa balans i ljuset så att man där ska kunna möblera om utan att behöva ändra placeringen av armaturerna, säger Morad Rasheed.

I kontorsrummet med trätaket användes armaturerna Log 50 och specialtillverkade Ring PDI från Molto Luce.
 

b
Mova från Molto Luce, spotlights på skena, kompletterat med Cardi-armaturen Cylli i centrum. Foto: Elektroskandia

– I konferensrummet blev lösningen att använda Arena från Panzeri. Det är en mycket dekorativ, rund pendelarmatur med tunn ljusprofil med LED-list på insidan och justerbara spotlights runt om. Denna armatur lyser upp de vackra takmålningarna samtidigt som spotlights ger en bra arbetsbelysning.

I de övriga kontorsrummen användes Mova från Molto Luce, spotlights på skena, kompletterat med Cardi-armaturen Cylli i centrum.

– För mig var den största utmaningen infästningen av armaturerna. Men det fungerade bra tack vare ett gott samarbete med Cardi, som verkligen tog fram optimala armaturer efter förutsättningarna, säger Ulf Branheim, Skylt och Elmontage AB.

b
Morad Rasheed och Ruben Aslan, Cardi/Elektroskandia samt Ulf Branheim, Skylt & Elmontage.  Foto: Elektroskandia