Nordsjös återvunna färg vann Nordbyggs Guldmedalj 2024

Återvunnen färg i ny färg knep årets guldmedalj. Foto: Jens Reiterer

Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet gick den 25 april till Nordsjö för deras Evolve Recycled, en cirkulär lösning som integrerar återvunnen färg.

– Evolve Recycled pekar mot ett skifte inom återvinning där överbliven färg kan användas på nytt i en kommersiell produkt. Det är något som juryn tror har potential att få stort genomslag, säger jurymedlemmen Ingar Lindholm, chefredaktör på Byggkoll.

Juryn har i år tagit ställning till ett startfält med stor innovationskraft.

– Toppskiktet bland bidragen var starkare än på många år och samtliga hade fokus på hållbarhet på något sätt, säger juryledamoten Lina Hann, projektledare på Nordbygg, som tillsammans med Ingar Lindholm och Anna Göth från Byggkatalogen/Svensk Byggtjänst utannonserade vinnaren från scenen på Nordbygg.

– Hållbarhet har haft en framskjuten position bland de nominerade och i bedömningen av den slutgiltiga vinnaren. Årets tävling visar en tydlig trend mot produkter med hållbara inslag. Juryn hade en varierad samling att bedöma, inklusive innovativa produkter som vindkraftstorn i trä och kanstensförankring utan betong, berättar Göth.

b
Färgen kommer i ett urval vita och ljusgrå kulörer. Foto: Nordsjö
b
Nordsjö Evolve Recycled Innehåller 35 % återvunnen färg. Foto: Nordsjö

Magnus Persson, Sales Manager Sweden på Akzo Nobel Decorative Coatings, tog emot priset.

–Vi är jätteglada att vi vann Nordbyggs guldmedalj. Det är viktigt att färgens påverkan i ett byggprojekt hålls fram, och väldigt kul att det uppmärksammas att Nordsjö var först ut med Evolve Recycled. Jag kommer själv från byggsektorn och har varit på Nordbygg många gånger, så extra roligt att det hände just här!

Juryns hela motivering:
Vinnaren av Nordbyggs guldmedalj 2024 visar på en innovativ cirkulär lösning där återvunnen färg blir en del av en ny färg. Nordsjö tilldelas medaljen för Evolve Recycled som innehåller upp till 35 procent återvunnen färg. Evolve Recycled pekar mot ett skifte inom återvinning där överbliven färg kan användas på nytt i en kommersiell produkt. Det är något som juryn tror har potential att få stort genomslag. Att säkerställa en så pass stor återanvändning och därmed minska färgens resurspåverkan uppfattas såväl värdefullt som nytt.