Nikaris nya design i trä tar plats

Archetyp Lounge och ​Faneeri. Foto: Nikari

Designföretaget Nikari presenterade sina senaste möbelkollektioner i sin monter på den nyligen avslutade Salone Del mobile Milano 2024. Nikari är ett finskt företag som etablerades år 1967 och specialiserar sig på hållbara trädesignmöbler.

Archetyp Lobby and Lounge Chair, design Jasper Morrison 2024
En enkel och rak lobby- eller loungestol i oljad björk, ask eller ek med stoppad sits. 

b
Archetyp Lobby och Lounge Chair. Foto: Nikari
b
Archetyp Lounge Foto: Nikari

"Genom att uppdatera denna välkända arketypp av en stoppad fåtölj med träram har vi försökt att förenkla strukturen och ge den utseendet av något både bekant och samtidigt nytt och modernt. Nikaris rykte för felfri hantverk gör att designen kan överträffa det vanliga vardagliga karaktär, vilket ger designen den kant den behöver för att prestera i väl genomtänkta arkitektoniska miljöer." Jasper Morrison 2024.

b
Jasper Morrison. Foto: Nikari

Faneeri Folding Chair, design Jonas Forsman 2024
Jonas Forsman har designat den hopfällbara stolen Faneeri Folding Chair i lackad ek.

b
Faneeri. Foto: Nikari
b
Faneeri som ihopfälld. Foto: Nikari

"Faneeri är en hopfällbar stol som är utformad för att kombinera bekväm sittning med platt förvaring. Ryggstödet är tillverkat av tunna tvärlaminerade fanér som förbinder fram- och baktassarna. Att fälla ut stolen skapar ett naturligt böjt ryggstöd; fäll tillbaka det, och det blir platt. Denna konstruktion förbättrar styrka och komfort, vilket eliminerar behovet av sträckare mellan benen och skapar en enkel silhuett." Jonas Forsman 2024

b
Jonas Forsman. Foto: Nikari

Akademia High Chair, design av Kaksikko (Wesley Walters & Salla Luhtasela)

Ett tillskott till Akademia-serien; en hög version av stolen som finns i två höjder: 65 cm och 75 cm. Stolen är tillverkad i ljus ask, varm ek, ljus ek, rökt ek och svartbetsad ek.

b
Akademia High Chair. Foto: Nikari
b
Stolen som finns i höjderna 65 cm och 75 cm. Foto: Nikari

"Avsikten med Akademia Bar Chair var att skapa barhöjdssittplatser som är lika bekväma som en matstol. Den relativt höga ryggstödet och den generösa sitsens bredd säkerställer att även en hel måltid kan avnjutas vid baren. Precis som med Akademia-stolen kompletteras minimala, vertikala linjer av den tunna böjda plywooden för sitsen och ryggstödet. Finns med läder- eller textilklädsel för extra komfort." Kaksikko

b
Kaksikko Wesley Walters & Salla Luhtasela. Foto: Nikari