Mosaik mötte konst i Bisazzas banbrytande presentation

Fractured Idols I Mosaic. Design: Daniel Arsham. Foto: Lorenzo Ceretta

Under Milan Design Week 2024 visade Bisazza en presentation av den internationellt kände samtidskonstnären Daniel Arsham. Dessutom visades en serie nya dekorationer från Marmo- och Marmosaico-samlingarna, tillverkade med mosaikplattor av marmor, designade av den engelska designern Ashley Hicks och arkitekturstudion Autoban.

Huvudpersonerna i presentationen är två begränsade konstverk - Fractured Idols I Mosaic och Fractured Idols VI Mosaic - båda gjorda av glasmosaik med digital teknik, vilka avbildar ett ansikte uppdelat i två delar: ena sidan med en klassisk skulptur och den andra med en mangafigur.

De två ofullständiga ansiktena tillhör motsatta konstnärliga universum och är "de brustna idolerna," som föreslår temat fragmentering, ofta återkommande i Arshams poesi. Konstnären från New York uttrycker människans ständiga ofullständighet och bräcklighet.

"Mitt arbete har alltid tagit hänsyn till historiens koncept; platser där det förflutna och framtiden möts. Bisazzas hantverk och berättelsen om Bisazzas oöverträffade konstnärskap är i linje med dessa teman. Inspirerad av det sömlösa samspelet mellan tradition och innovation, föreställde jag mig metamorfosen av min konstnärliga vision in i Bisazzas exklusiva rike. Detta samarbete är ett vittnesbörd om möjligheterna med två förbundna kreativa sfärer som överskrider gränser för att omdefiniera konstnärligt uttryck genom konst, design och funktionalitet i konst" säger Daniel Arsham.

b
Konstverken kommer också att ingå i Arshams soloutställning vid Venedigbiennalen Arte 2024. Foto: Bisazza
b
Hantverket av "Fractured Idols I Mosaic, 2024". Foto: Matteo Imbriani

 

b
Båda konstverken är tillverkade av glasmosaik med användning av digital teknik. Ansiktena är delat i två sektioner: ena sidan visar en klassisk skulptur och den andra en mangafigur. Foto: Matteo Imbriani
b
Daniel Arsham. Foto: Bisazza

Utöver detta kommer också nya dekorationer från Marmosaico-kollektionen att visas. Den engelska designern Ashley Hicks har inspirerats av 1300-talets syriska tyger och dekorationen av en 1930-tals Art Deco-palats i London för att skapa Haddon, Eltham och Alma Tadema. Dessa mönster finns i två färgvariationer och är tillverkade av mosaikplattor av marmor. Plattorna påminner om klassiska geometriska motiv med en tidlös stil och en stark referens till förgångna tider.

b
ELTHAM RED och HADDON RED. design Ashley Hicks. Foto: Fabrizio Cicconi / Foto: Bisazza
b
HADDON GREEN och ALMA TADEMA GREEN. Design Ashley Hicks. Foto: Studio Muk/ / Foto: Bisazza
b
Ashley Hicks och Eltham White. Foto: Bisazza

Autoban-arkitekturstudion har också designat fyra nya dekorationer: Mesh och Padlock för Marmo-kollektionen, samt Bliss och Beat för Marmosaico-kollektionen. Mönstret har en modern stil vilka bildar geometriska figurer och den noggrant utvalda marmorn ger en levande och jämn yta.

b
BEAT CREAM och BLISS GREEN design: Autoban. Foto: Fabienne Delafraye/Foto: Bisazza
b
PADLOCK RED och BLISS RED.Design Autoban. Frank Herfort/Foto: Bisazza
b
Hantverket bakom mosaiken BLISS GREEN och det färdiga resultatet till höger. Design Autoban. Foto: Matteo Imbriani/Bisazza
b
BEAT CREAM och MESH GREEN design AutobanFoto: Bisazza
b
Seyhan Özdemir Sarper och Sefer Çağlar. Foto: Autoban