Graphics - Strikt geometri och organiska former av nordiska formgivare

Boråstapeters nya tapetkollektion Graphics. Foto: Boråstapeter

Boråstapeter presenterar nu sin senaste tapetkollektion, Graphics, som förenar tidlös geometri med mjuka organiska former i ett brett spektrum av stilar.

Kollektionen innehåller femton mönster i både nya designer och välkända gamla designmotiv skapade av Boråstapeters designteam och kända formgivare som Arne Jacobsen, Alvar Aalto och Linnéa Andersson. Från strikt geometriska hexagoner till mjukt organiska mönster, och från levande färger till neutrala toner. ren, naturlig eller färgglad atmosfär.

b
Diamonds pryds av ett avskalat geometriskt mönster. Linjerna är tryckta i diskret skimrande guld, vilket gör att de framträder olika mycket beroende på hur ljuset i rummet faller. Foto: Boråstapeter
b
Cube är en grafisk tapet med ett geometriskt mönster som skapar en tredimensionell effekt på väggen – som kuber staplade på varandra. Foto: Boråstapeter
b
Från vänster; Curve, Mirage och längst ner till höger; Zen. Foto: Boråstapeter

Den ljusa, grafiska tapeten Curve visar ett modernt, abstrakt mönster som är målat för hand med stora, svepande penseldrag.

Inspirationen till Mirage är hämtad från asiatiskt formspråk och de organiska linjespel som finns att hitta i naturen, till exempel på undersidan av en svamp. 

Den grafiska tapeten Zen i kollektionen Graphics pryds av mjukt böljande linjer – nästan som de krattade sandmönstren i en traditionell, japansk zenträdgård.

b
Den grafiska tapeten Arch med guldskimrande bågar som kontrasterar mot en matt, marmorerad botten. Foto: Boråstapeter
b
Cosmopolitan. Foto: Boråstapeter

 

b
Från vänster; M.I.T., Cosmopolitan och längst ner till höger; Prisma. Foto: Boråstapeter Foto: Boråstapeter

Det grafiska mönstret M.I.T. kommer från studenthuset Baker House, ritat av Alvar Aalto under tiden han var gästproffessor vid Massachusetts Institute of Technology.

Prisma är en modern, grafisk tapet hämtad från Boråstapetera tapetarkiv. Ett djärvt mönster uppbyggt av tvådelade hexagoner i en uppdaterad färgskala.

När Arne Jacobsen på 1950-talet hade skapat mönstret Ypsilon föll det snabbt i glömska. Först många år senare, när Jacobsens barnbarn Tobias hittade mönstret blev det snabbt populärt.

b
Ypsilon. Foto: Boråstapeter
b
My Secret Garden är en modern, grafisk tapet formgiven av den svenska konstnären Linnéa Andersson. Foto: Boråstapeter