"Frösådd" i ull och lin med inspiration från kastanjeträden utanför

Mattan "Frösådd" av Maria Löw. Foto: Karin Egerhag

Studio Maria Löw har skapat en exklusiv altarmatta i ull och lin för Andreas kyrkan på Södermalm i Stockholm, inspirerad av Kastanjeträd och det växande.

Altarmattan är skapad av Maria Löws Studio för Andreas kyrkan på Södermalm i Stockholm, på uppdrag av församlingen. Mattan med namnet "Frösådd" har tillverkats i ull och lin och är tillverkad på ett hållbart sätt av Hitex handtuft.

– Temat gav sig själv. Mönstret med frön symboliserar växande, att utvecklas och växa som människa. Bladen kommer från Kastanjeträden som växer framför kyrkan på Högbergsgatan. Jag ville ta in lite av naturen in i kyrkosalen", berättar Maria Löw.

Mattan är melerad i många färger. Tittar man nära på mattan så framkommer de många blandningar av färggarn, som på avstånd kan te sig som bara några få.

b
Mattan är melerad i många färger, men på avstånd kan det ge intryck av att vara bara några få nyanser. Foto: Karin Egerhag
b
Mattan är tillverkad av många blandningar av färggarn. Foto: Karin Egerhag
b
Mattan på plats i Andreas kyrkan på Södermalm i Stockholm. Foto: Karin Egerhag

Maria Löw har varit verksam som textildesigner sedan 1990. Hennes mattor finns numera både i de svenska ambassaderna i Jakarta och Canberra och i Eu:s högkvarter i Bryssel. 
Studio Maria Löw skräddarsyr textillösningar  såväl unika mattor  om tryckta textilier, utsmyckningar ljudabsorbenter och gardiner. 
På nya Bio Medicum, Karolinska institutet har hon bidragit med två digitaltryckta textila utsmyckningar  på uppdrag av KI och Nyrens arkitektkontor.