Premiär för Bernadotte och Kylbergs Urberg, Skog och Himmel

Sviten Urberg. Foto: Stellan Herner

Den svenska designduon Bernadotte och Kylberg har skapat tre distinkta sviter på det nya Arken Hotel på Eriksberg Hotel & Nature. Dessa sviter utgör höjdpunkten i hotellets nybyggda del. Varje detalj, från möbler till golv, mattor och tapeter, är skräddarsydd exklusivt för Eriksberg.

"Eriksberg är en unik och vacker plats i Blekinge. Den är en total naturupplevelse på naturens egna villkor. Det är just det mötet med naturen som vi vill hylla genom att sudda ut gränserna mellan inomhus och utomhus”, säger Carl Philip Bernadotte.

”Vi vill sudda ut gränserna mellan att vara inne och ute och göra naturen tillgänglig 365 dagar om året på ett bekvämt och naturligt sätt, utan att störa djur och natur. Här är våra gäster verkligen mitt i naturen”, säger Per-Arne Olsson.

b
För Bernadotte och Kylberg representerar detta deras andra hotellprojekt på kort tid, efter den välkända upplevelsen A Midsummer Night's Dream i en av sviterna på Ishotellet i Jukkasjärvi. Foto: Bernadotte och Kylberg

Hotellet har en inriktning på hållbarhet och strävar efter att ge en känsla av att en båt har förtöjt mitt i gårdsmiljön. Samtliga rum har utsikt över Eriksbergs savann och vissa har till och med glasgolv för att möjliggöra observation av de vilda djuren under utfodringstiderna.

Arken utgör en separat träbyggnad över tre våningar där Bernadotte och Kylberg har inspirerat temat för samtliga 23 rum: berggrund, skog och himmel. Att bevara och lyfta fram Eriksbergs ursprung har varit en central del av hela hotellkonceptet.

”Vårt uppdrag har bestått i att skapa och genomföra en total inredningsvision till den nya byggnaden Arkens tre sviter i tre olika våningsplan. Sviterna har fått namnen Urberg, Skog och Himmel och återspeglar Eriksbergs själ och naturliga mångfald. I det här uppdraget har vi formgivit alltifrån möbler till armaturer och mattor. Vi hoppas och tror att besökarna kommer att trivas lika mycket i sviterna som vi har tyckt om att skapa dem”, säger Oscar Kylberg.

En av de mest imponerande detaljerna är en trädrot med en diameter på två meter, som nu fungerar som en taklampa i en av sviterna. Denna rot härrör från Eriksberg och har valts noggrant för att harmoniera med miljön. Likaså har trädstammar och trägolv noggrant valts ut för att passa in i rummens atmosfär. På uppdrag av Bernadotte och Kylberg har den hyllade mönsterdesignern Martin Bergström också bidragit till arbetet genom att skapa unika tapeter för varje svit.

”Martin Bergström har varit här på Eriksberg och samlat in växter och detaljer som han nu har använt för att designa nya tapeter till sviterna”, berättar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

b
Urberg Foto: Stellan Herner
b
Överst från vänster: badrummet i sviten Skog och resterande bilder från sviten Himmel. Foto: Stellan Herner 

Sviterna

Varje svit har fått ett eget tema, inspirerat av Eriksbergs rika flora och fauna.

Urbergssviten är inspirerad av bergets kraftfulla och dramatiska karaktär med en nedtonad färgpalett från grafit till umbra. Varmt metall och glas kontrasterar mot det råa berget.

Skogssviten ska påminna gästerna om John Bauers sagor. Med en färgskala inspirerad av naturen, från djupgrön till mossa och inslag av trä. Varm metall och glas kontrasterar mot naturens egna element.

Himmelssviten är tänkt att ge en känsla av luftiga element blandemed dramatiska ljusfenomen och fjäderdräkter. Här används tunna textilier, fantasifulla dekorationer och metall och glas. Färgpaletten går från ljus himmelsblå till djupblå.

b
Himmel Foto: Stellan Herner
b
Urberg Foto: Stellan Herner