Förlängningsbara Earnest i epicentrum

Earnest utdragbart bord 205 cm i ek. Foto: Muuto

Danska Muuto lanserar matbordet Earnest som är förlängningsbart och har en tidlös stil.  Bordet är tillverkat i massiv ek, har smala ben och och en endast 30 mm tjock bordskiva. Designer är produkt- och möbeldesignern John Tree.

När den brittiska designern John Tree fick i uppdrag att skapa ett för Muuto funderade han över vad han kunde lägga till i ekvationen. Vad skulle bygga en bro mellan då och nu, mellan designarv och samtida liv? Svaret var att helt överge sig åt ett material: FSCTM-certifierat massivt ekträ.

"Ett bord tenderar att vara hjärtat av vilket utrymme som helst. Mitt i huset, men också i familjen eller i sällskapet av människor. Det är epicentrumet, både fysiskt och emotionellt. Idag använder vi bordet för mycket mer än måltider. Funktionaliteten har blivit annorlunda, och det är intressant att se hur väl bordet har svarat på det," säger Tree.

b
Earnest Extendable Table finns i två utföranden, Ek och Mörk Oljad Ek. Foto: Muuto

Allt detta är möjligt tack vare den naturliga styrkan hos ekmaterialet. Bordet finns tillgängligt i två storlekar, 205 x 100 cm rymmer 6 personer utan förlängning, och 10 personer med förlängningsblad, medan 260 x 100 cm rymmer 8 personer utan förlängning och 12 personer med förlängningsblad. Bordet förlängs med manuella knäppdrag och en säker låsning i massiv ek, sömlöst döljande dess dubbla funktionalitet.

"Massivt trä ger det en fortsättning. Det känns som en historia som inte är slut. När du lägger till förlängningen och bjuder in fler människor till bordet fortsätter historien," säger Tree.

b
Earnest utdragbart bord 205 cm i ek. Foto: Muuto
b
Bordet har smala ben och och en tunn bordskiva. Foto: Muuto