Markelius Orkesterstolen och Nockeby lanseras

Orkesterstolen lanseras i sex olika utföranden. Foto: NO GA

Nordiska Galleriet lanserar den välkända Orkesterstolen, designad 1931, i nära samarbete med Sven Markelius familj. Samtidigt introduceras bordet Nockeby, som Markelius ritade för sitt eget hus i Stockholm 1930.

Sven Markelius (1889-1972) var en av 1900-talets mest inflytelserika arkitekter och spelade en avgörande roll i introduktionen av funktionalismen i Sverige. Han var även en skicklig designer som ofta skapade inredningar till sina byggnader.

Orkesterstolen är Sveriges första stapelbara stol och designades av Markelius för det världsberömda konserthuset i Helsingborg 1931. Orkesterstolen kommer att säljas i sex olika utföranden: White Oiled Oak, Dark Stained Oak, Black Stained Ash, Sky Blue, Ochre Yellow, och Ruby Red. Matbordet Nockeby kommer att säljas i tre olika utföranden: Palisander, Walnut, Oak.

b
Orkesterstolen, designad av Markelius 1931 för Helsingborgs konserthus, är Sveriges första stapelbara stol. Foto: NO GA
b
Ochre Yellow, och Dark Stained Ash. Foto: NO GA
b
Black Stained Oak och Sky Blue. Foto: NO GA
b
Ruby Red och White Oiled Oak. Foto: NO GA

Det runda matbordet Nockeby designades ursprungligen för hans eget hus som är ett av de första svenska funktionalistiska bostadshusen byggt i armerad betong. Huset väckte uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, och många av Markelius vänner, såsom Alvar och Aino Aalto och Le Corbusier, var gäster där. Matbordet var centralt placerat i huset och utgjorde en viktig plats för diskussioner om allt från det svenska folkhemmets framväxt till den spirande modernistiska världsarkitekturen.

b
Bordet Nockeby. Foto: NO GA